– Det är en internationell tävling vilket gör den till en av de största. Det här är en jätteviktig tävling för vår förening och drömmen vore ju att fler hittade till arenan för att följa oss från läktaren, säger Emma Persson, tränare i föreningen.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Betydelsefull förening
Stråssa GF bildades 1974 av Maj-Britt Jansson som var aktiv i föreningen ända fram till att hon gick bort för en tid sedan.
– Föreningen har betytt jättemycket för många tjejer från området och den är väldigt viktig, säger Anna Nelson, ordförande i föreningen sedan fyra år.
Det är främst rytmisk gymnastik som är föreningens starka kort, men även dansklasserna har blivit större på senare tid. Medan många andra föreningar slåss för sin överlevnad har Stråssa GF Lindesberg bra återväxt bland medlemmarna.
– Vi har haft turen att få in bra tränare genom åren som bland annat Nonna Belova Nilsson och Aksana Lodhi och vi är duktiga på att fånga upp våra medlemmar och se potentialen hos de som kan bli nya tränare framöver. Utan tränarna vore vi ingenting, det är helt klart de som bär föreningen, säger Anna Nelson.
– Det stämmer absolut, bra tränare är nyckeln för att föreningen ska fortsätta leva, fyller Emma Persson i.
Hon började träna i tioårsåldern och slutade i samband med studenten, men då hade hon också tävlat på elitnivå i bland annat landslaget. Hon är en av de förebilder som föreningen är mån om att behålla.
– Att ge tjejerna motivation och drivkraft att vilja fortsätta och ge dem chansen att tävla på elitnivå är jätteviktigt. Att de tas på allvar och får åka utomlands och tävla. De får bättre självförtroende och en bra bild av sig själva och de får sträckta ryggar, säger Anna Nelson.
Förebilderna sporrar de yngre och vetskapen att man har chans till tävlingar på högsta nivån gör att tjejerna kämpar på med många träningar varje vecka.
Bra dialog med kommunen
I dag är det cirka 120–130 aktiva medlemmar i Stråssa GF Lindesberg i åldrarna tre år upp till 20 år. Det är främst på Lindesberg arena de flesta träningarna hålls, men också i Stråssa för några grupper. I arenan i Lindesberg har kommunen redan vid byggnationen sett till att gymnasterna känt sig inkluderade.
– Vi har en bra dialog med kommunen och även ett samarbete med Lindeskolan där både dans och gymnastik finns att välja för dem som läser på idrottscollege. Emma är till exempel både lärare på Lindeskolan och tränare i föreningen. Vi fångar upp våra tränare, vidareutbildar dem och tar tillvara återväxten.
Lindesbergs kommun har stöttat föreningen och gett medlemmarna bra träningsmöjligheter.
– Vi har till exempel fått ett gymnastikgolv som köptes in när arenan byggdes och som ligger permanent för våra behov. Vi har inte haft problem med halltider för rytmiska gymnastiken, däremot är det mer en utmaning med dansklasserna. Men vi har en löpande diskussion med kommunen och försöker lösa saker. Vi ska inte klaga, berättar Anna Nelson.
Trots att Stråssa GF Lindesberg har bra åter- och tillväxt slåss man ändå med de utmaningar många föreningar gör.
– Utmaningen är att få ut information till föräldrarna och få dem att känna sig delaktiga och engagerade. Det arbetar vi hela tiden med och vi har svårt att få nya intresserade till styrelsen. Alla föreningar brottas med sådana här frågor, att behålla kontinuiteten och samtidigt få in nytt blod som vill hjälpa till.
Lindesbergspokalen pågår i Lindesberg arena den 25–26 november.