Vandringsteatern börjar i Hageby bibliotek inne i Mirum galleria. Publiken får först ladda ner appen Exil till sina mobiler. Den finns på svenska, engelska, arabiska och persiska. Runtom i köpcentret finns ett antal stationer där de olika dikterna läses upp via appen. Det sker med hjälp av små sensorer i taket, så kallade Ibeacons, som känner av när mottagarna befinner sig i närheten.
Digital satsning
Exil är en del i Östgötateaterns treåriga satsning på digital utveckling.
– Vi undersöker hur vi kan använda digitala medier i vår produktion och distribution, förklarar teaterchef Johan Selander.
I projektet samarbetar de med RATS teater i Kista, vars konstnärliga ledare Rebecca Forsberg också är regissör för Exil. Hon berättar om hur exiltemat för föreställningen växte fram.
– Jag kände mig själv frånkopplad från de här sakerna som alla stora rubriker talade om, som flykt och gränser, säger hon.
I arbetet med föreställningen ville hon försöka gå på djupet för att också hitta sin egen förankring till de här frågorna.
Vandringsdramat ges parallellt på flera olika platser – Stockholms universitet, Kista galleria och Mirum galleria i Norrköping.
– Köpcentrum är lite av våra nya torg där vi rör oss. Och vi vill använda dem som plats för kultur och för att skapa, säger Rebecca Forsberg.
Delaktig publik
Exil innehåller också ett interaktivt element. Efter varje dikt ställs frågor till publiken om hem, gränser och rötter: Vad betyder hem för dig? Var går dina gränser? Vad drömmer du om?
Svaren kan skrivas anonymt i appen och blir då tillgängliga för andra i publiken att läsa.
Omar Mahram ingår en provpublik som fått ta del av projektet.
– Jag gillar det, det är intressant, säger Omar Mahram, som själv har ett stort intresse för yttrandefrihet.
– Jag är före detta muslim och är kritisk mot religioner. Det är därför jag har flytt mitt land. I Egypten finns lagar om blasfemi, berättar han.
Elsa Nilsson i provpubliken är också positiv.
– Ett jättebra initiativ, och viktigt. Man stannar upp och funderar på vad man själv skulle svara på frågorna. Det är djupa frågor och man måste tänka till lite, säger hon.
Salma Al-Assad och Elian Thaljeh från Syrien tycker båda att det är ett intressant projekt.
– Det är verkligen något speciellt, säger Salma Al-Assad.
– Jag är intresserad av poesi och läser poesi på arabiska. När jag lär mig mer svenska kan jag läsa svensk poesi också, säger Elian Thaljeh och skriver ett svar på en fråga han fått i appen: Vad ger dig styrka?
”When I reach inside to my soul”, blir hans svar.
Fotnot: Exil spelas fram till den 4 maj i Mirum Galleria.