BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Av de personer som syns i nyheterna är endast 30,5 procent kvinnor. Sämst representation är det i nyheter om ekonomi och näringsliv, där får män uttala sig i 82 procent av nyheterna. Andelen svenskar med utomnordisk bakgrund har ökat från 8,1 till 13 procent.
– Representation spelar roll. Om vi bara får se män i medier så är det lätt att tro att det är män som är mest lämpade att uttala sig som experter. Därför behöver vi titta på hur det ser ut för att kunna förändra det, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.
Att undersöka representationen i svenska nyhetsmedier är viktigt av flera anledningar, menar hon.
– Det är så enkelt för oss att få för oss att vi är jämställda. Vi klappar oss ofta på axeln och tycker att vi är bra. Då är det viktigt att upptäcka att det faktiskt inte ser ut så.
– Och det är bara genom att visa hur verkligheten ser ut som vi också kan skynda på och visa på hur viktigt det är att något måste göras aktivt. Det här kommer inte förändras av sig självt, säger Seher Yilmaz.
”Sitter inte i könet”
Att representationen av kvinnor i nyhetsmedier är 30,5 procent är långt ifrån tillräckligt, tycker Seher Yilmaz.
– Vi vet att hälften av befolkningen är kvinnor, och då borde vi kunna närma oss en jämnare fördelning.
– Det finns massor av kompetenta kvinnor vars kompetens hamnar i skymundan på grund av till exempel stereotypa föreställningar om vem som är lämpad att uttala sig, oftast män. Och om vi blir bättre på att bortse från de föreställningarna då tror jag att fler kvinnor skulle få komma fram och visa att kompetens inte sitter i könet.
Seher Yilmaz ser positivt på att representationen av personer med utomnordisk bakgrund har ökat med fem procentenheter.
– Det är såklart väldigt bra och det visar att nyhetsredaktioner bättrat sig. Men det är samma sak där – det speglar inte andelen svenskar med utomnordisk bakgrund i Sverige så det är fortfarande en snedfördelning.
Mät problemet
– Det vi kan se är att det framför allt är män som har ökat. Så även när man väljer en normbrytande person så väljer man fortfarande i högre utsträckning män. Så det kan kännas som att det går framåt på ett ställe men står still på ett annat, tyvärr.
För att komma åt problemet uppmanar Rättviseförmedlingen fler redaktioner att kontinuerligt mäta representationen i sina nyheter.