Redan som barn längtade Cecilia Jansson till Kina. I mars nästa år reser hon dit för fjärde gången. Den här gången betalas resan av ett konstnärsstipendium från klockföretaget Swatch och George Clooney har varit med och valt ut stipendiaterna.
Cecilia växte upp i Dalby utanför Lund. Därifrån gick resan norrut efter grundskolan och via estetiskt gymnasium i Karlstad landade Cecilia Jansson till slut i Örebro. Här har hon sin ateljé på det gamla kasernområdet I 3.
– Jag har haft turen att ha stöttande föräldrar. De sa aldrig till mig att jag skulle skaffa mig ett ”riktigt” arbete. Jag gick på Kuben och senare på Örebro Konstskola där jag sedan blev lärare, berättar hon.
Cecilia Jansson är tydlig och begåvad med en ovanligt stark förmåga att nå fram. Det har hon inte minst visat i sitt arbete med internerna på Kumlaanstalten. Där var hon projektledare för utsmyckningen av en 200 meter lång kulvert.
Många utställningar i Kina
Nu har hon en lång CV med utställningar både på hemmaplan och utomlands, de flesta av dem i Kina. Där har hon bland annat genomfört ett omfattande projekt där hon använde sig av tandavgjutningar som hon satte i kinesiska skulpturer. Hon använde tandavgjutningar av kinesiska arbetare men också en avgjutning av sina egna tänder. Det blev leende porslinskaniner och flinade delfiner i en komisk dans med allvarlig botten.
Projektet, som hon kallade Identiteeth, ställde frågor om jaget, konsten och dess upphovsmän.
– Jag var redan som barn väldigt begeistrad i kinesiska saker och fick ärva en del grejer efter min faster. Jag tänkte nog inte så mycket på att de var från Kina bara att de var vackra, säger hon.
Och den gamla tecknade filmen Apkungen från Kina fascinerade henne också med sina främmande miljöer när den kom till Sverige.
– Där fanns något som tog tag i mig och tog mig med, säger hon.
Hon trivs egentligen väldigt bra i Örebro och i sin ateljé. Ändå fortsätter hon att längta bort.
– Problemet är att jag lätt blir för mycket krukmakare här. Väggarna talar om för mig att jag bör producera sådant som man kan leva på. Jag är rädd för att fastna och vill utvecklas. Därför söker jag mig hela tiden till nya rum och miljöer, säger hon.
Oftast söker hon sig till platser där hon har andra konstnärer runt om sig.
– Inte för samarbete direkt, utan mer för att vara en del i en diskussion som befruktar det egna arbetet, säger hon.
Utvald av George Clooney
Och till våren nästa år reser hon åter till mittens rike. Det blir den fjärde resan i ordningen. Den här gången är hon en av 18 utvalda konstnärer från hela världen som har bjudits in till klockjätten Swatchs ”Artist residency”, ett stipendium för konstnärer.
– Den här gången blir det Shanghai och för första gången ska jag bo på lyxhotell, där två våningar är till för konstnärer och musiker.
Konstnärerna är valda av en jury där bland andra skådespelaren George Clooney sitter med. Cecilia är den första svensk som blir utvald i denna exklusiva skara.
– Jag har en plan för vad jag ska göra, men den måste få bli hemlig. Men jag kan säga så mycket som att det blir en sorts fortsättning på Identiteeth avslöjar hon.
Cecilia är naturligtvis djupt medveten om sprickan mellan den ekonomiska och andliga friheten i Kina.
– Tyvärr har utländska konstnärer större frihet att göra vad de vill än de inhemska. Men jag har trots allt sett väldigt politisk och kritisk konst i Kina. Den finns där, men den kan inte alltid visas öppet, säger hon
Och snart lämnar hon tryggheten i Örebro igen för att åter söka äventyret och motståndet.
– Tänk aldrig att du ”borde” om något du faktiskt vill. Det är så lätt att stanna vid tanken och bli sittande och tro att man har vunnit någon sorts seger för att man ”slapp” göra det man egentligen ville, säger hon.
Anders Wallén