– Jag har så länge jag kan minnas gillat att leka med ord och att läsa. Allt ifrån böcker och serietidningar, till notiser i tidningar. Man kan få inspiration överallt om man bara tar det lite längre. Jag skriver hela tiden, säger Erik Lundin till ETC.
– Sedan har jag alltid älskat musik. Det är inte alla som påverkas så mycket av det, men för mig har det ända sedan jag var barn väckt starka känslor. När jag upptäckte hiphop och rap så såg stjärnorna ut som jag. Det gjorde de inte i andra genrer.
”Precis som alla andra”
EP:ns titelspår Suedi handlar om att dela samma upplevelser som alla andra av att vara barn i Sverige, sedan identitetsskapandet när man utdefinieras ur svenskheten, för att sedan ta den tillbaka.
– Jag var precis som alla andra, föddes på Sankt Görans sjukhus, drack o’boy som alla andra. Men allt eftersom jag blev äldre ändrades det där. Man fick höra att man skulle dra hem fast man inte gjort något annat än att existera. Till slut börjar man känna att nej, jag är nog inte härifrån. Man börjar identifiera sig med ett påtvingat hemland där man kanske aldrig varit. Och när man åker dit får man höra att man är svensk.
Vad tänkte du då?
– Det tar ett tag att smälta när man kommer till det som man börjat tro är ens riktiga hemland, i mitt fall Gambia, och får höra att man är svensk. Man vaknar upp och tänker ja, just det, var har jag fått allt det här ifrån? Och man ser tillbaka och ser att det var där det började. När man kallades neger eller de välvilliga frågorna om var du kommer ifrån. Det här är likadant för alla mina barndomsvänner, det spelar ingen roll vilket land de har ursprung i.
Fokusera på varenda stavelse
EP:n har inga catchy hooks eller hitvänliga refränger. Erik Lundin berättar att centrala är historieberättandet.
Varför har du valt att göra så?
– Jag ville berätta den här historien om vår samtid och inte slänga in några enkla och dumma refränger som delar upp lyssnarens uppmärksamhet. De ska fokusera på varenda stavelse. Jag ville berätta för hela Sverige om något som är hela Sverige. Oavsett om man har samma bakgrund som jag. Ingen annan än vi ska berätta den här historien.
Varför är den historien viktig?
– Man brukar säga att vinnaren skriver historien. Och om vi inte skrev ner det här skulle det kännas som en förlust. Folk skulle undra, var det verkligen så där? Man ska kunna gå tillbaks och se att så här var det för oss, så här upplevde vi Sverige.
– Jag är inte den första som pratar om det här. Men berättelsen har inte fått det genomslag och respekt som den förtjänar.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.