I kursen Lyssna kommer influencers att utbildas i medmänskligt lyssnande och hållbart hjälpande, två metoder som dels ska ge dem kunskaper i att ge stöd åt unga personer som tar kontakt, men också verktyg för att själva hantera den press stödet kan innebära.
”Räcker att lyssna”
Videobloggaren Therése Lindgren är en av personerna bakom initiativet. Hon har själv erfarenhet av panikångest och blir ofta kontaktad av unga personer som behöver någon som lyssnar. Hon vet av erfarenhet att det är viktigt att bli bemött på rätt sätt när man berättar.
– När jag mådde som sämst önskar jag att folk hade vågat fråga hur jag mådde på riktigt, att de hade vågat ställa den där obekväma frågan. Jag förstår att man kanske inte alltid känner att man kan ge goda råd eller har svar men ofta räcker det att bara lyssna, säger Therése Lindgren.
Du har en historia av att vara öppen med din egen psykiska ohälsa, tror du att det är därför många unga kontaktar just dig?
– Ja, att jag alltid varit öppen med mig själv och mitt liv i mina videos skapar såklart en nära relation med de som följer mig. Jag tror att unga har samma behov som jag hade i den åldern, att man behöver höra erfarenheter från andra för att känna att man inte är ensam. Att vi lever en större del av vårt sociala liv på nätet tror jag gör att tröskeln till att kontakta någon man följer i sociala medier har blivit lägre.
Av frågorna hon får på sociala medier märker Therése Lindgren att många unga mår dåligt i dag. Hon försöker svara på så många meddelanden hon kan, något som ibland kan vara tungt.
– Jag tror att många upplever att det kan vara väldigt svårt att inte alls påverkas negativt av en jobbig berättelse även om det är någon annan som upplevt den. Jag blir glad över att människor hör av sig och öppnar upp sig för jag vet hur stort och viktigt det steget kan vara för många, säger hon.
Storasystermetod
Utbildningen annonseras ut i samband med att Världsdagen för mental hälsa infaller idag den 10 oktober. Vid ett fysiskt möte kommer influencers under tre timmar att öva i lyssnandets konst. Förutom Therése Lindgren själv har profiler som Ida Ward, Linda-Marie Nilsson, Sabina Decireé och Lisette Alfredsson redan tackat ja till att gå utbildningen.
Utöver influencerkursen kommer projektet också innefatta en onlineutbildning som riktar sig till vuxna personer som ofta kommer i kontakt med unga personer, till exempel idrottstränare och lärare.
Utbildningen bygger på Tjejzonens arbete med den så kallade Storasystermetoden där volontärer ger av sin tid och sitt engagemang för att lyssna på unga tjejer. En metod som har fått vetenskapligt stöd av forskare vid Örebro universitet.
Carla da Costa Bengtsson är kommunikationsansvarig på Tjejzonen.
– Vi vill normalisera psykisk ohälsa. Alla har kriser i livet, vi vill visa att det är okej att ha såna här känslor, att det är naturligt. Vi vill verkligen poängtera att ensam inte är stark, stark är den som ber om hjälp, säger hon.
Arbetsmiljöproblem
Om man är en person som många vänder sig till med problem är det lätt att själv bli mentalt påverkad, något som kallas för sekundär traumatisering. Detta beskrivs av Carla da Costa Bengtsson som ett arbetsmiljöproblem för influencers, men är också frågor som är vanliga inom andra yrkesgrupper. Därför fokuserar utbildningen delvis på den egna hälsan hos en lyssnande vuxen.
– Även den som ger stöd kan själv behöva stöd. Det är lätt att iklä sig en roll att man ska finnas där för alla andra och då inte själv kan visa svaghet. Det måste finnas en balans där. Therése har valt att göra det här, det är jättefint. Och vi vill uppmuntra fler att göra likadant. Hela vuxenvärlden kan bli bättre på att ta ansvar för de ungas mående och våga vara ett stöd. Det kan vara svårt, tidskrävande och skrämmande men med våra verktyg kan det bli lättare, säger hon.