BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De delar i boken som handlar om flyktinglägret i nordöstra Grekland bygger till stora delar på mina erfarenheter från reportageresor som jag gjorde där, säger Tobias Olsson.
Ilsken uppgörelse
Av samma blod är en välskriven spänningsroman med många cliff hangers och ett dramaturgiskt driv. Men romanen är också en ilsken uppgörelse med den flyktingpolitik som Tobias Olsson fick se konsekvenserna av.
– Jag hörde migranter berätta att det värsta inte var flykten till Europa, med resan över havet och farliga gränsövergångar. Det värsta var det bemötande de fick i Grekland, när de alltså var framme i Europa. Det är något som gjorde mig upprörd, säger han.
Boken innehåller en del grymma detaljer om våld mot flyktingarna. Hur verklighetsnära är de?
– De delarna baseras på vittnesmål och rapporter som finns. Jag har haft en diskussion med förlaget om just detta, hur råa våldsbeskrivningarna kunde vara. Vi har valt att låta dem vara som de är, just för att de bygger människors faktiska upplevelser.
Roman i stället för reportage
Tobias Olsson tänkte först skriva en reportagebok om sina möten med flyktingarna vid Europas port, men ändrade sig.
Hur kommer det sig att det blev en roman i stället?
– Det slog mig att mycket av det jag fick insyn i var som upplagt för en spänningsroman. Romanens form gjorde också att jag kunde lyfta vissa viktiga frågor. Det var i verkligheten, precis som i min roman, svenska poliser mitt i ett läger där människor misshandlades. Vilket ansvar har då de för det som händer? Det är något jag funderade kring och ville lyfta fram.
Lusten att skriva något skönlitterärt har funnits länge och Tobias Olsson gick för många år sedan skrivarlinjen på Skurups folkhögskola. Men det blev sedan journalistiken han gled in på, där han har jobbat mycket med frågor som har rört svensk och europeisk politik.
– Jag har dessutom skrivit mycket om övervakningsteknik. Det var när debatten kring FRA-lagen pågick. Svenska dagbladet satsade mycket på bevakning av den frågan och det var jag som gjorde det.
När han sedan tog steget och började omvandla sina upplevelser och tankar från reportageresorna i Grekland till skönlitteratur, så gjordes det med en känsla av befrielse.
– Som journalist har du mycket regler att förhålla dig till, där alla citat måste stämma med verkligheten. Det var skönt att slippa ifrån det och bara kunna skriva av sig.
Långt innan romanen hade nått bokhandelsdiskarna så fick Tobias Olsson erbjudande om att göra en tv-serie på historien. Erbjudandet kom från brittiska bolaget Warp.
Det var snabbt. Hur gick det till?
– Genom min agent fick de läsa manuset och blev intresserade. Det känns overkligt, men också kul.
Ville leva ett lugnare liv
Tobias Larsson är en av många journalister som har valt att lämna en tjänst inom tidningsvärlden. Han antog ett erbjudande om avgångsvederlag och flyttade i samband med det också från Stockholm till Hörby, där han nu bor.
– Jag blev pappa i den vevan och jag och min sambo vill komma från storstaden, för att leva ett lugnare liv, säger han.
Kommer det att bli några fler böcker?
– Jag skriver på en fortsättning av Av samma blod. När du kommer till sista sidan av boken så förstår du varför.
En cliff hanger till som hägrar för mig, som just nu har läst drygt halva boken...