– Tidigare har vi ordnat allt själva. Men nu satsar vi på att bygga allianser med andra rörelser, som till exempel asylrättsrörelsen och den antirasistiska rörelsen, för att inspirera till aktivism och få fler att ansluta sig, säger Mirjam Katzin från Malmö feministiska nätverk som arrangerar festivalen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Flyktingpolitik i fokus
Att flyktingpolitik och migranters rättigheter står som centrala teman är nytt för i år.
– Det är omöjligt att ignorera de frågorna för en social rörelse i dag. Särskilt i en stad som Malmö där det är så tydligt att orättvisor slår väldigt snett, säger Mirjam Katzin.
Till exempel så är Internationella arabiska kvinnoföreningen en av de många medarrangörerna. För första gången kommer det att hållas programpunkter på både arabiska och persiska.
– På det här viset öppnar vi upp för personer som annars inte skulle kunna gå på någonting i programmet, förklarar Mirjam Katzin.
Stor insats av ideella
I år görs också en extra satsning på att göra besökarna mer deltagande. Dialogcaféer och mötesplatser ska ge möjlighet till fördjupade samtal mellan deltagare – istället för att de bara ska sitta och lyssna.
Festivalen bygger på en stor insats av ideella krafter. Kärnan är en arrangörsgrupp på tjugo personer, men totalt har hundratals individer och gräsrotsorganisationer engagerat sig.
Endast en person är anställd på femtio procent – resten arbetar ideellt.
– Det är väldigt dubbelt. Dels är det helt fantastiskt att se att det går att göra ett sådant här jättearrangemang med bara ideella krafter. Samtidigt är det sorgligt att politikerna i Malmö stad inte värderar det här mer är beredda att stödja med större resurser. Det är typiskt att man förväntar sig att feminister ska jobba gratis, säger Mirjam Katzin.
Festivalen får ett visst bidrag från Malmö stad och ABF Malmö. Men det är inte tillräckligt för att kunna betala de medverkande, säger Mirjam Katzin, vilket vore drömmen.
Hon understryker samtidigt att festivalen måste ha sin grund i aktivism och att det ska vara gräsrötter som anordnar det. Men varje år är det kamp.
– Det finns alltid risk att man bränner ut sig på ideellt arbete. Vi vill så mycket men har lite resurser att göra det, säger Mirjam Katzin.
Alliansbyggande
Passande nog ska det under festivalen hållas ett seminarium på just temat ”hållbar aktivism”, som ska diskutera just denna problematik.
Mirjam Katzin var den ursprungliga initiativtagaren till Feministisk festival och under årens lopp har hon sett hur festivalen utvecklats till att bli både seriösare och mognare.
– Nu är det mer fokus på det långa perspektivet och på alliansbyggande. Tanken är också att detta vara en frizon som ger kraft och energi för att orka fortsätta vårt viktiga arbete under resten av året, avslutar hon.