– Jag älskar Shrill för att hennes beslut stärkte henne, att hon inte blev traumatiserad. Hon tänkte på det, hon gjorde det och hon gick vidare, jag tror det stämmer för de flesta. En abort tar mindre än tio minuter, det är ett säkert och vanligt ingrepp i en trevlig miljö, säger Caren Spruch på den amerikanska sex- och samlevnadsorganisationen Planned parenthood.
Shrill är en av hundratals serier och filmer där Caren Spruch haft ett finger med i spelet. För även om aborträtten förlorat stort i Washington så vinner den mark i Hollywood. Under pandemiåren kunde man se ovanligt många aborter på vita duken.
– Målet är att normalisera sex och reproduktiva rättigheter, men de senaste tio åren har jag fokuserat helt på aborträtten eftersom den varit under attack, säger hon via Zoom från sin lägenhet i New York.
Ingen bra sexualundervisning
Hon arbetar med manusförfattare, producenter, regissörer och i vissa fall skådespelare. Det kan vara allt från långa samarbeten där hon kommer in i början av processen och arbetar sida vid sida med teamet i flera år till att hon kommer in dagen det ska filmas och ser till att allt är korrekt.
– Jag har tre manus jag måste läsa på två dagar nu och det är bara en liten del av mitt arbete, säger hon och skrattar. Hon visar upp en magnetisk pin där det står ”Bans off our bodies”, en pin som bars av modeller, designers och stylister under Fashion week i New York i somras. Men en stor del av arbetet är just innehållet i film och serier.
– Om en karaktär du känner gör en abort eller pratar om abort så blir det mer personligt och du förstår varför de fattar beslutet. Det sätter igång ett samtal och gör det lättare att prata om det. Vi har ingen bra sexualundervisning i det här landet, det är så mycket felaktig information, skam och stigma kopplat till de här frågorna så ingen vågar prata om det. Vi behöver se det och prata om det, menar Caren Spruch.
Trots hennes arbete så är odramatiska aborter fortfarande ett relativt ovanligt grepp i amerikanska serier och filmer. Ofta visas abort som något riskfyllt. I fiktionens värld så dör nio procent av kvinnorna som gör en abort av ingreppet, enligt statistik från researchorganisationen Advancing new standards in reproductive health. I verkligheten är risken nästintill obefintlig. Annie i serien Shrill går vidare med sitt liv och får inga fysiska men – också ett nytt grepp om man ska titta på statistiken från samma organisation. Över 15 procent av kvinnor på tv dör nämligen i efterhand.
Abort på bästa sändningstid
Ett annat problem är vem som gör en abort i filmer och serier. Långt över hälften av alla som gör en abort i USA har redan ett eller flera barn. Men i tv-serier är de försvinnande få. För två år sedan var bara en karaktär förälder, förra året hade de ökat till sju.
Trots att antalet aborter på tv ökat stadigt de senaste åren så handlar det om blygsamma siffror. Förra året handlade det om 42 serier som tillsammans visade 47 historier om abort.
Bland dem är icke-vita kvinnor är nästintill osynliga, trots att det står för en majoritet av aborterna. Nästan 70 procent av karaktärerna som gör en abort är vita kvinnor. Förra året syntes bara två svarta kvinnor. Representationen av latinamerikanska och asiatiska kvinnor låg lite bättre till, men långt ifrån verkligheten.
– Det var därför som scenen i ”Jane the Virgin” var så viktigt. Vi hade aldrig tidigare sett en latina göra en abort på bästa sändningstid, berättar Caren Spruch.
Caren Spruch var på semester med familjen när hon fick samtalet om att de ville inkludera en abort i serien och lämnade genast semestern ett par timmar för att få jobba med den omåttligt populära serien. Resultatet blev ett avsnitt där vi får se huvudpersonens mamma göra en abort, något hon varken ångrar eller känner skuld över, men som skapar en konflikt med den katolska mormodern.
”Det är min mamma, hon får mig att känna mig skyldig - inte för aborten. Hon får mig att känna mig skyldig för att jag inte känner mig skyldig”, säger Xiomara i serien.
– Vi jobbade länge med den sista delen och det slutade med att Alba (mormodern reds. anm) inte höll med men att hon sa att det var hennes beslut och att hon stöttar henne oavsett vad. Och så är det ju, man måste inte göra en abort själv men man måste acceptera andras beslut. Vi vet ju att även latinas och katoliker gör aborter, säger Caren Spruch.
Nästa ämne: preventivmedel
I serien gör karaktären en medicinsk abort. Även det var ett medvetet val. En tredjedel av aborterna i USA är medicinska, men syns inte ofta i fiktionen. I ett land där aborträtten rivits upp är det viktigt att ha kunskap om just medicinska aborter, som kan komma att bli ett vanligare sätt att göra abort när klinker blir allt mer svårtillgängliga. I serierna ”The Handsmaid’s tale”, ”Scenes from a Marriage" och ”A million little things” gjordes medicinska aborter förra året med instruktioner om proceduren går till.
– Jag sa till ”Jane the Virgins” skapare att nästa sak som är under attack är preventivmedel och så skickade jag henne information, berättar Caren Spruch.
Några avsnitt senare ringer Xiomaras alarm för att påminna henne om att ta p-piller, vilket resulterar i ett samtal om olika sorters preventivmedel.
Det kan låta krystat och som att den konstnärliga friheten står på spel. Men Caren Spruch säger att hon har stor respekt för skaparnas integritet.
– Jag uppskattar, värdesätter och respekterar konstnärer och deras verk. Men om det finns information som inte är korrekt i ett manus så diskuterar jag det länge och väl med skaparen. Om de inte skulle ändra manuset så som vi önskar så kan vi inte fortsätta samarbeta. Det är så mycket felinformation om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i det här landet, mitt jobb är att göra allt jag kan för att se till att rätt information når ut.