Hon är uppvuxen i Essvik, i det hus som nu åter är hennes hem. Det som byggdes av hennes farfars farfar på 1930-talet, och då var omgivet av potatisåkrar, är i dag en del av ett villaområde där de flesta kämpar med att klippa sina gräsmattor. Men Ida Bergström gräver alltså upp sin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag vill hjälpa till att förändra synen på vad det är att vara bonde. Du behöver kanske inte ha en traktor och 14 hektar mark för att kvalificera, det kanske räcker med det här, säger hon och sveper med armen över tomten.
Det är en yta på några hundra kvadrat i en sluttning mellan hus och parkeringsplats. Just nu är 150 kvadratmeter odlade, hon hoppas på 300 så småningom och på sikt vill hon leasa andras gräsmattor för att få tillräckligt med odlingsyta.
Urban odling
Odlingarna är en del i hennes nya företag Närbruket som jobbar för att fler ska få upp ögonen för urban odling. Det handlar om att skapa ekologisk mat genom att använda trädgårdar, balkonger och krukor. Ida odlar själv och säljer sina grönsaker.
Hon hyr också ut sin kunskap och kan hjälpa andra att odla i deras trädgårdar. Och så håller hon studiecirklar och föreläsningar om ekologisk odling.
Jag frågar vad som har fått henne att gå så igång på det här.
– Jag önskar att jag kunde berätta en fantastisk historia om när jag blev hooked, men det var faktiskt nåt så enkelt som ett par påsar frö på Ica för ungefär sju år sedan. Rödbetor och sallad tror jag att jag sådde först. Jag blev så fascinerad av att ett litet mikroskopiskt frö kunde bli något jag kunde leva av. Det låg liksom färdigprogrammerat där inne i fröet – hur coolt är inte det? – och allt jag behövde göra för att få det var att ta hand om fröet, berättar Ida Bergström.
Intresset vaknade i samband med att hon fick barn. Hon började fundera på vad de egentligen stoppade i sig, började odla först på balkongen i den lägenhet de bodde i då, sedan i allt större skala. Intresset ledde till att hon sökte in på en ettårig trädgårdsutbildning och lärde sig hur hur olika typer av växter och jordar fungerade. Men några större förhoppningar om att hon skulle kunna leva på det hade hon inte.
– Min bild av odling och jordbruk var att det var dåligt betalt och hårt jobb, och när vi var på studiebesök genom utbildningen bekräftades den bilden. Den ena odlaren var mer opepp än den andra.
Kanadensisk inspiration
Men så hittade hon två kanadensiska odlare, Jean Martin Fortier och Curtis Stone, som gjorde det hon ville göra på ett helt nytt – och lönsamt – sätt!
– Plötsligt blev det möjligt att ha detta som jobb. Så jag har läst på om hur de gjort och nu försöker jag göra likadant. Kortfattat handlar det om att odla rätt grödor på ett så energieffektivt och smart sätt som möjligt utan stora maskiner.
Stark tradition
I Sverige, berättar hon, är odlingstraditionen starkt påverkad av jordbruket. Att växter ska sås med ett visst avstånd hänger till exempel mer ihop med att traktorns verktyg gör fållor med ett visst avstånd än att växterna verkligen behöver det avståndet.
– Jag sår i 75 centimetersbäddar och där får jag plats med fem rader morötter – traditionellt jordbruk hade fått plats med två rader på samma yta. Genom att ha bra jord på djupet kan rötterna växa nedåt i stället för ut åt sidorna, då gör det inget att de är närmare varandra.
Tekniken gör att Ida får större skörd på ytan och mer lättarbetade bäddar. Samtidigt använder hon andra verktyg och metoder som är skonsamma mot jorden. Att tänka om eller komplettera det traditionella jordbruket med ett mer småskaligt odlande tror Ida är en nödvändighet. Bönderna i Sverige har blivit färre, och vi importerar grönsaker från till exempel Spanien som vi egentligen kan odla själva. Det är inte ett hållbart system menar hon.
Ökat intresse
Sommaren har bara börjat, och Ida Bergström skördar för fullt i sin trädgård i Essvik. Hon har redan nu sallad, ruccola, spenat, rabarber, rädisor och basilika. Hon ser att Sundsvallsbornas intresse för urban odling är på frammarsch. Många är intresserade av att handla närodlat och av att veta hur man gör. Även restauranger i Sundsvall börjar efterfråga hennes grönsaker. Nu hoppas hon på att kunna inspirera andra att starta upp sina egna odlingar.
– Min dröm är att få till en lönsam verksamhet så att jag kan leva på det här. Det finns de som tycker att jag är modig som vågar satsa. Men modig är kanske bara ett annat ord för knasig, vad vet jag, säger Ida Bergström och skrattar.
Under sommaren gör ETC Sundsvall nedslag på platser runt om i Medelpad. Har du någon idé om ställen eller människor vi borde besöka? Tipsa oss på sundsvall@etc.se
Nästa vecka besöker vi Söråker.