20-årige Simon Westlund är en av 37 svenskar som deltar i EM i Rubiks kub i danska Roskilde. Sammanlagt tävlar 279 personer från 25 olika länder och konkurrensen är tuff.
– Men jag tror jag kan vinna i en av grenarna, som heter Megaminx. Där har jag världsrekordet, säger Simon Westlund.
Megaminx är en större variant av den klassiska Rubiks kub och har tolv sidor istället för sex. Simon Westlunds världsrekord är på 42,28 sekunder. Han har också Sverigerekord för vanlig kub, så kallad 3x3, med 7,87 sekunder. Kubkarriären inledde han som 13-åring då han bodde i Kina.
– Jag såg på nätet att min syssling kunde lösa kuben på typ 30 sekunder. Eftersom jag inte vill vara sämre än honom köpte jag en kub och började träna tills jag blev bättre. Han var tvåa i Sverige då men jag gick om honom och så blev han trea.
Vann talangtävling i TV4
Vid 16 hade han blivit så bra att han fick vara med i Talang i TV4 och till sist vann hela tävlingen. Prissumman på en halv miljon kronor är den största någon någonsin vunnit på att lösa Rubiks kub.
– På EM och VM ligger priserna kanske mellan 50 000 och 100 000 kronor för 3x3. För mindre grenar handlar det om några tusen, säger Simon Westlund.
Rubiks kub uppfanns av den ungerske arkitekten och skulptören Erno Rubik 1974. Sex år senare lanserades den internationellt och blev en omedelbar hit. Rubiks kub var som störst under 1980-talet men är populär än i dag och har hittills sålts i över 350 miljoner exemplar. 2004 grundades World cube association som numera regelbundet arrangerar internationella tävlingar i över 50 olika länder.
– Det är faktiskt mycket roligare än det verkar. Man utmanar sig själv hela tiden och tävlar mot andra. Sedan är tävlingarna väldigt kul eftersom man träffar och umgås med andra som har samma intresse. Det är framförallt därför jag fortsätter, säger Simon Westlund.
En timme om dagen
När han tränade som mest intensivt löste han kub runt en timme om dagen. Nuförtiden blir det betydligt mindre än så eftersom han börjat plugga teknisk fysisk på Chalmers och tiden inte riktigt räcker till. Inför tävlingar tränar han dock intensivt för att komma i form.
– Jag är ganska envis och tävlingsinriktad av mig och har haft tålamod att träna tills jag blivit så bra som jag är. Det underlättar nog med räknehuvud även om jag inte tror det är något krav. Men själv har jag alltid haft lätt för matte, se mönster och sådant, säger Simon Westlund.
Vilka är dina bästa tips till en nybörjare?
– Just att ha tålamod är det svåraste, att lära sig att bli snabb. I början slängde jag själv kuben i väggen och lovade att aldrig röra den mer. Sedan plockade jag upp den igen och så blev det som det blev.