NÄR: 16 oktober
VAR: Konserthuset
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stödkonsert för Hamnfyran
Mikael Wiehe, Jan Hammarlund och Trubbel ställer alla upp för Hamnarbetarförbundets lokalavdelning i Göteborg och deras kamp mot APMT. Överskottet går till Hamnfyrans konfliktkassa. Observera att Truckstop Alaska är en förening och att man måste vara medlem för att komma in.
NÄR: 21 oktober
VAR: Truckstop Alaska
Little Dragon
Hemstöpt göteborgsk electronica som tagit sig ut i stora, vida världen. Little Dragon har stått på allehanda scener och hörts i allehanda tv-serier. Nu kommer de hem för en spelning på Trädgår’n följt av en på Berns i Stockholm. Senaste plattan, ”Season high”, släpptes i februari.
NÄR: 21 oktober
VAR: Trädgår’n
Jord – En filmfestival för planeten!
Fyra dokumentärfilmer, med de gemensamma nämnarna att de vill kritisera och inspirera, problematisera och finna lösningar. ”A plastic ocean” har blivit flerfaldigt prisad och handlar om hur plasten vi slänger förstör världshaven. ”There will be water” om hur solenergi och havsvatten kan användas för att odla mat i öknen. Dessutom de två kortfilmerna ”Cycologic” och ”Kokota”, den ena om att bygga cykelvägar i Uganda och den andre om en ö i Tanzania som går i bräschen för hållbar utveckling.
NÄR: 18 oktober
VAR: Bio Roy
Olof Wretling – Diagnoserna i mitt liv
Olof Wretling slog igenom som en i Mammas nya kille-gänget i P3. ”Diagnoserna i mitt liv” är en liveversion av hans uppmärksammade och Vinter i P1-program. Föreställningen handlar om vad som är normalt och inte och vårt behov av att diagnostisera varandra.
NÄR: 19 och 20 oktober
VAR: Stora teatern
Klätterbaronen
Angereds teater tolkar fritt Italo Calvinos roman ”Klätterbaronen”. En humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet för tolvåringar och uppåt. Cosimo, tolv år, flyr efter ett bråk vid middagen upp i ett högt träd och svär på att aldrig mer nudda marken.
NÄR: Tills vidare
VAR: Angereds teater
Skräckfilmsfestival
Biograf Draken går loss på skräcktema helgen innan Halloween. Eller, ja, ”rysare” med en cineastisk touch är väl mer beskrivande, även om det kanske inte gör sig så bra som titel. Allt från ”Mysteriet Dracula” från 1931 till ”Barnhemmet” från 2007 via bland annat ”Psycho” (1960), ”The Shining” (1980) och ”Carrie” (1976) i bioformat.
NÄR: 22–26 oktober
VAR: Draken
Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan
Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.
NÄR: 13 oktober–31 december
VAR: Teater Aftonstjärnan
Glängtan
”Glängtan” är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok ”Trädens hemliga liv”. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga istället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.
NÄR: 4 oktober–15 december
Var: Backa teater
Aswat – syriska röster
Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställning Aswat – syriska röster ut.
NÄR: Fram till hösten 2018
VAR: Världskulturmuseet
Den goda människan i Sezuan
Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folkteaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.
NÄR: 16 september–10 december
VAR: Folkteatern
Flugorna
Norska regissören Angelina Stojcevska tar sig an filosofen Jean-Paul Sartres kultförklarade debutpjäs ”Flugorna” från 1942. I föreställningen blir rummet en del av pjäsen och ska skapa en större närhet mellan publik och skådespelare.
NÄR: 30 september till 28 oktober
VAR: Stadsteatern
The phantom of the opera
Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än ”The phantom of the opera”. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands Nationalopera gått samman.
NÄR: 23 sep 2017–20 maj 2018
VAR: Göteborgsoperan
Allt ljus på oss
Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.
NÄR: 21 september till 16 december
VAR: Rondo
Sgt Pepper’s lonely hearts club band
I år är det 50 år sedan The Beatles legendariska LP ”Sgt Pepper’s lonely hearts club band” släpptes. Göteborgsbandet Pepperland, med olika inbjudna gäster, spelar hela skivan live vid 13 olika speltillfälen. Adde Malmberg guidar.
NÄR: 21 september–26 oktober
VAR: Stadsteatern
Tidningshuset som gud glömde
Innan ETC Göteborg omvandlade sig själv till dagstidning så fanns det bara en sådan i den här staden. Ägaren Stampen har haft lekstuga med ekonomin och på ledarplats har de förr socialliberala pennorna bytts ut mot ... Ja, ni vet. I den här svarta komedin med övernaturliga inslag så har författaren Gertrud Larsson satirpennan i högsta hugg.
NÄR: 23 september–3 november
VAR: Stadsteatern
Alla ska passa in
I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.
NÄR: Fram till 10 december
VAR: Världskulturmuseet
Jeanne d’Arc
165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d’Arc om hennes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder. Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rättegången skapat föreställningen som har premiär på lördag.
NÄR: 22 september–16 december
VAR: Backa teater
Utvandrarna
Stadsteaterns version av Vilhelm Mobergs klassiker berättar regissören Pontus Stenshäll, som ser verket som ”en spegel av vår egen tid” om Karl-Oskar och Kristina med fantasi, humor och allvar. I rollerna syns bland andra Ashkan Ghods, Gizem Erdogan, Johan Gry och Hannah Alem Davidson.
NÄR: 8 september till 29 oktober
VAR: Göteborgs stadsteater
Tillsammans
Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.
NÄR: Tills vidare
VAR: Världskulturmuseet
Freddie Wadlings kabinett
Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.
NÄR: Tills vidare
VAR: Göteborgs stadsmuseum