I september kommer I köket hos Maj, en kokbok med recepten från trilogin om hemmafrun Maj Berglund från Örnsköldsvik. Det handlar om husmanskost och småkakor, saltad strömming och toscapäron. För Kristina Sandberg är det en politiskt, feministiskt gärning.
– Husmodern är en osynlig figur i vår historia – som kanske har trivialiserats eller inte setts som så viktigt, säger hon.
I köket hos Maj är också dokumentation av alla de timmar som kvinnor har tillbringat vid diskbänken.
– Problemet med mycket av det arbete som kvinnor kanske generellt har gjort – men särskilt husmödrarna – är det här dagliga. Städandet måste upprepas nästan varje dag och sen finns det ändå inte kvar, och på samma vis är det med maten. Det är Sisyfosaspekten av hushållsarbetet.
Många läsare har efterfrågat en kokbok med recept från trilogin. Till slut nappade Kristina Sandberg på ett förslag från formgivaren Lotta Kühlhorn, som gjort omslagen till Maj-böckerna: Recepten ska varvas med prosatext.
– Det har varit ett mycket mer kollektivt arbete, och det kan man ju längta efter i skrivandet som är väldigt ensamt, säger Kristina Sandberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Oavsett om det är för att vilja leva ett enklare liv på landet, eller för att passa in på hipstersöder, så har det blivit inne med mathantverk och självhushållning. Hur ska vi kunna lyfta upp kunskaperna utan att falla tillbaka i gamla strukturer?
Kristina Sandberg tror att den nya generationen är lite mer medveten, och själv omvärderade hon hushållsarbetet när hon gjorde research inför trilogin.
– Många yngre män och manliga kockar kunde på ett självklart sätt lyfta sin farmors och mormors kunskap och vad de hade lärt sig av dem, medan jag som intellektuell feminist nästan tyckte det var lite genant att säga att jag tyckte om att baka för det var sådär typiskt kvinnligt och bakåtsträvande. Men sen tänkte jag att det är precis tvärtom, sysslan är ju vad den är men det är när man sätter kön på den som det kommer in en värdering. Det är då det blir problematiskt, säger hon.
Samtidigt har inte allt köksarbete samma status, menar Kristina Sandberg.
– Det är ok att baka surdegsbröd men inte att baka cupcakes, för det ena gör män oftare och det andra gör kvinnor. Vi måste fortsätta att synliggöra sådana saker.