I Stigbergsbacken växer en ny restaurang fram och det testas rätter på löpande band. Väggarna i den före detta persiska restaurangen har fått ny färg, baren har förlängts och renoveringen är snart klar.
Det finns många ställen i Göte-borg som kan erbjuda något på förfrågan och några som har flera alternativ, men få som bara serverar veganskt.
– Jag tycker att jag hör nästan varje vecka om ställen som serverat kött eller ost när någon beställt veganskt. Det blir fel i köket, eller något annat händer så att de får fel beställningar. Hos oss kommer det aldrig att kunna hända! säger Nina Andersson.
Har skrivit kokbok
Hon står också bakom sajten och kokboken Vegania och har länge velat öppna en egen restaurang, fast inte själv. För ungefär ett år sedan fann samlingen bakom Blackbird vegankök och bar varandra och nu har sammanlagt sex personer, varav fyra är ägare, fullt upp med förberedelserna.
– Vi har ju en bar så folk som bara vill dricka öl är också välkomna. Och alla är såklart välkomna men de vi ser i första hand är veganer, vegetarianer, Majornabor och musikintresserade. Punk och metal-folk, vi kommer ha den inriktningen på musiken. Man hoppas ju att även folk som äter kött kommer hit, säger Christina Blom som påpekar att ljudvolymen hålls nere så man kan tala med varandra.
À la carte-meny, barmeny samt innehållet i baren – ingenstans finns animaliska råvaror.
– Det är få ställen som har koll på vad som är veganskt och inte i en bar. Det är mycket som inte är det, som en del mörka ölsorter, många röda viner och drinkar och så. Det kan vara gelatin eller fiskgelatin i filtreringen till exempel, säger Nina som firar 20 år som vegan nästa år.
Om någon vecka eller två slås dörrarna upp, senast i början av december. Mycket av startkapitalet kommer från ägarnas egna sparkonton och en del har man fått in via crowdfunding, 143 000 kronor samlades in på en månad. Någon risk att det blir tomt finns det knappast. Facebooksidan har över 4 000 följare och förväntansfulla veganer har ivrigt hejat på sedan i februari.
– Jag vill att detta ska vara ett ställe jag själv hade velat gå till. Förhoppningsvis kommer det märkas i hur maten smakar och hur den presenteras. Någonstans att gå och hänga, äta något och kanske dricka en öl eller två. Ett kul ställe, som att gå hem till en kompis, säger Richard som kommer spendera mesta tiden i köket tillsammans med Nina.
De tre konstaterar att det kommer gå åt mycket grönsaker och mycket seitan – en proteinrik produkt som består av gluten och tillverkas av vetemjöl.
– Jag gillar att arbeta med seitan eftersom det klarar lite tuffa tag när man lagar mat. Till exempel tofu faller lätt isär när man jobbar med det, säger Richard.
Ordentliga portioner
Allt görs från grunden och Pär Bjälkebring och Linn Skog har till exempel experimenterat mycket med att syra grönsaker och göra egen tempeh och ost. Någon ”fine dining” är det dock inte tal om, det ska vara ordentliga portioner.
– Jag vill laga saker som andra inte gör och se till att det blir spännande att komma tillbaka. Man ska tycka om upplevelsen, säger Richard.
I dag säljs det veganska mejeriprodukter även i matbutiker på landsbygden och utbudet av halvfabrikat har exploderat på senare år. Veganmaten har blivit trendig.
– Man kopplar inte bara veganer med djurrätt längre. Det är på ett sätt lite synd för djuren kommer i skymundan ibland. Det handlar mycket om miljön och om att det är hippt nu men det viktigaste för mig, och många jag känner är att djuren inte ska fara illa och dö, säger Nina.
– Ja, i USA har hälsotrenden och miljötänket drivit veganismen framåt i flera år. Det är som du säger lite synd, men det blir mer tillgängligt för alla. Det är inte lika konstigt att vara vegan längre, säger Christina.