/ Mvh, Monica
Svar: Hej Monica. Det finns inte något snabbt svar på den frågan eftersom sexolog inte är en skyddad titel som till exempel sjuksköterska, tandläkare eller dietist. Du kan inte heller läsa en specifik sexologutbildning och personer som kallar sig sexolog har många gånger väldigt olika bakgrund. Via Svensk förening för sexologi kan man ansöka om att bli auktoriserad sexolog eller sexualrådgivare, men det är inte reglerat av socialstyrelsen som legitimationer för sjukvårdspersonal är.
Man kan dock läsa sexologi på olika nivåer och på olika platser i landet. Jag har inte koll på alla kurser i ämnet men många universitet och högskolor har kortare kurser med sexologi, sexualitet eller sex och samlevnad som tema. Antagningen.se är en bra sida med information kring högre utbildningar. Går du in där och söker på ”sex” får du upp flera alternativ på utbildningar av olika längd runt om i landet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jag har tidigare själv läst vid Malmö högskola, dels en kortare introduktion och dels det längre mastersprogrammet. Vid Malmö högskola ger de fortfarande en grundkurs i sexologi på 15hp och ett mastersprogram som är på 120hp. För att bli antagen behöver du ha en examen från ett utbildningsprogram omfattande minst 180 högskolepoäng (inklusive ett examensarbete om minst 15 poäng) inom det människobehandlande området. Det kan vara till exempel socionom, psykolog, läkare eller barnmorska.
RFSU har i samarbete med Ersta Sköndal högskolas uppdragsutbildningsenhet utbildningar i sexologi på avancerad nivå. Nästa utbildning kommer att gå höstterminen 2016 till och med vårterminen 2017.
På Göterborgs universitet har psykologiska institutionen kurser i sexologi. Dels en grundkurs och dels fortsättningskurser. Till hösten 2016 finns det endast en fortsättningskurs på 30hp att söka.
Man kan sedan arbeta med sexologi på många olika sätt och på olika nivåer i samhället. Dels kan man som jag arbeta kliniskt, det vill säga att jag träffar patienter för sexualterapier och rådgivning. Jag har en grundutbildning som socionom och utöver min master i sexologi har jag även utbildning inom kognitiv beteendeterapi. Man kan även arbeta med sexualrådgivning, utåtriktat informationsarbete, opinionsbildning och utbildning.
Läs också tidigare sexspalter:
”Vad ska jag göra om mitt barn inte är straight?”
”Min man tänder på smärta – men jag vill inte tillfoga honom den. Vad ska jag göra?”
”Hur ber jag min fru om närhet och sex?”
”Jag måste tvinga tillbaka tankarna till nuet och sexet”
”Lusten har försvunnit”
”Måste vi ha barnvakt för att få till det?”
”Hur undviker jag att göra någon illa?”
”Han kommer efter 30 sekunder – vad ska vi göra?”
”Sex är väldigt ångestladdat för mig – hur får man hjälp?”
”Vad kan jag göra för att avdramatisera sexet och få henne att slappna av?”
”Jag vill verkligen kunna vara i stunden och få orgasmer”
”Jag har svårt att inte komma om jag inte kopplar bort tankarna från nuet”
”Jag kommer fyra gånger oftare än han gör. Det stressar mig.”
”Mina bröstvårtor är känsliga och okänsliga samtidigt”
”Kan inte komma om jag inte fantiserar samtidigt”
”Efter tio år och två barn har min man och jag inte sex alls”
”Går det att öva upp förmågan att dra ut lite på det roliga?”
”Knepigt med piller som ska öka kvinnors sexlust”
”Hur och när pratar man bäst med sitt barn om sex på ett normkritiskt sätt?”
”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”
”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”
”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”
”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”
”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”