Jag gick omkring i den ”fina” stadsdelen Bole i Addis Abeba, Etiopien, i våras. Det var en sen fredagskväll, barer och restauranter var fulla. Jag gick in på en stor utomhusbar, en DJ spelade musik och många dansade. När han bytte musik hoppade jag till. Ur högtalarna strömmade till publikens glädje Not Too Young med svenska Sabina Ddumba.
Jag gick fram till DJ:n och sa att han spelade svensk musik, men han vägrade tro på mig:
– Ddumba, sounds very Swedish, sure, anything you say, svarade han.
Belönats med Grammis
När jag berättar det här för Sabina Ddumba glittrar ögonen. Etiopien är ännu outforskat område för henne, men hennes musik har hittat dit.
– Jag förstår honom i Etiopien, den vanligaste reaktionen är att folk inte tror att jag är svensk, de tror inte att det är jag som sjunger. Och hur ska jag bevisa att jag är jag?
Historien om Sabina Ddumba är berättelsen om hur en ung svenska, född på Södra BB i Stockholm och uppväxt i förorten Fiskis (Fisksätra) i Nacka håller på att erövra först Sverige och sedan kanske världen.
Hennes tre första singlar har alla blivit hits, hon har vunnit en Grammis, hon har arbetat i New York, London och Los Angeles och dessutom blivit utsedd till Sveriges mest välklädda kvinna av modetidningen Elle.
– Det var mitt första förstapris och det kom som en fullständig överraskning, säger Sabina Ddumba.
– Jag fattade ingenting, hade ingen koll utan plötsligt hörde de av sig och sa att jag vunnit. Jag hade ju inga designerkläder, det var ju H&M som gällde för mig, jag tyckte det hela var jättekonstigt. Men till Elle-galan hade designern Ida Lanto sytt upp en klänning till mig. Det var första gången jag bar något som var gjort för mig, sytt efter mina mått.
Svår tid för familjen
Sabina Ddumba kommer från en stor familj:
– Jag har sju syskon – och en pappa som är en fantastisk människa.
När hon var åtta år lämnade hennes mamma familjen och flyttade hem till det Uganda som hon från början kom från. Det blev en svår tid för Sabina Ddumba och resten av familjen.
– Det är klart att det var jobbigt när hon försvann, men hon hade rest ner till Uganda flera gånger tidigare och jag har aldrig känt att jag har två föräldrar. Dessutom var det så länge sedan, nu är det bara så att hon stack och jag bor här. Jag mår bra och hon mår bra därnere.
– Från början sa folk till mig att det måste vara svårt, så jag började tro på det själv. Men sedan kom jag på att jag hade det bra, kände mig ganska nöjd med livet och det gick bra i skolan.
Men det finns taggar kvar. Sabina har bara varit i Uganda två gånger och senaste gången var för tio år sedan. Hennes yngsta syster bor där tillsammans med deras mamma, men ändå tar det mot att åka på besök.
Hon tänker efter innan hon fortsätter:
– Jag vill verkligen träffa min lillasyster, jag vill hälsa på mina far- och morföräldrar innan det blir för sent, men jag vill inte umgås med min mamma. Jag vill inte bo hos henne.
I mammas frånvaro har Sabina Ddumbas pappa William blivit oerhört viktig för henne:
– Jag har blivit den jag blivit, det har blivit bra och min pappa är världsbäst. Nu på senare år har jag förstått hur fantastisk han är, nu kan jag se honom som människa också – inte bara som förälder.
”Min pappa är en kämpe”
Förra året kunde den som följer henne på -Facebook läsa denna kärleksförklaring till pappa William:
”Min pappa är min hjälte. Min pappa är mitt allt. Min pappa är en kämpe som vet typ allt. Han sätter mina och mina syskons behov före sina egna, det har han alltid gjort. Tack pappa för att just jag fått växa upp med dig och tack för att du bidragit till den jag blivit i dag.”
– Han blev glad när han läste det, säger hon med ett leende.
I dag är Sabina Ddumba 22 år och efter 16 år i Fisksätra bor hon nu i en andrahands-lägenhet i Vårby tillsammans med sin pojkvän Rikard. Inte det glamourösa souldiva-livet, direkt:
– Jag har alltid trivts i Fiskis, det var perfekt för mig. Jag har aldrig varit ensam om att vara svart och det fanns alla sorter där. Vi kunde bara gå ut och hänga på dagarna och det var väldigt tryggt.
– Men visst märktes det att Fiskis var annorlunda jämfört med rikemansområdet Saltsjöbaden. När jag åkte Saltsjöbanan så flyttade folk sig när vi närmade oss Fisksätra så att jag skulle kunna komma fram till utgången. Min reaktion blev att jag ibland sa: ”Tack, men jag ska till Saltsjöbaden.”
Sabina Ddumba har inte tagit till sig av kommentarerna och blickarna. Hon växte upp i ett kristet hem, hennes pappa var pastor och hon började senare också i församlingens kristna grundskola och fick ett mycket starkt självförtroende:
– Skolan har betytt mycket för mig – hade jag inte börjat där vet ingen vad som hade hänt. Jag var mycket kaxig och kunde lätt ha hamnat snett.
Hennes väg till musiken startade tidigt:
– Hemma var det alltid musik och när jag började i legendariska Tensta Gospel Choir tog allt fart.
En dag fick hon av en slump ett sångjobb med producenten Klas Åhlund. Egentligen skulle körledaren sjungit men fick förhinder så då gick budet till henne.
Det visade sig att jobbet var att sjunga en refräng till en Kate Perry-låt. Sabina Ddumba själv trodde att det handlade om en Kate Perry-aktig låt och inte bokstavligen en sång som Perry skulle ge ut.
En tid senare såg hon Kate Perry uppträda på Saturday Night Live. Hon framförde Walking on air och halvt chockad hörde Sabina sin egen stämma.
Rekordmånga nedladdningar
Sabina Ddumbas egen karriär är i full fart. Vissa jämför henne med Mary J. Blige och Aretha Franklin. Två av hennes tre singlar har gått upp på topplistorna och den senaste, Not Too Young, har rekordmånga nedladdningar på Spotify.
Hon har också börjat en egen internationell karriär. Hon har jobbat ett par månader i Los Angeles, varit på jobb i London och för ett kort tag sedan kom hon hem efter en period i New York.
Det här är bara början.