Bild: TT, Mikael Grönberg/Sveriges Radio, Märta Thisner (montage)
Dagens ETC
En skakad akademi som just kommit på fötterna. En litteraturbransch som krisar. Är Nobelpriset något som kan hålla samman den skakiga litteraturvärlden eller är det föråldrat och irrelevant? Vi ställde frågan till valda delar av den svenska litteraturvärlden.
Kulturredaktionen
Athena Farrokhzad
Poet
– Jag känner inte att Svenska Akademiens pris har så mycket med mitt litterära arbete att göra. Istället för en privat stiftelse som utan insyn förfogar över enorma medel, önskar jag mig, och försöker verka för, en framtid där de kulturella resurserna tillfaller det allmänna och distribueras efter människor efter behov. Bara då tror jag att det går att tala om snille och smak.
Martin Aagård
Kulturredaktör Dagens ETC
– Nobelpriset behövs mer än någonsin. Den litteratur som akademien brukar lyfta fram har visserligen förlorat status bland den kulturbärande klassen, inte för att den är ointressant eller saknar värde, utan för att världen förändrats. För att humanistiska ideal förlorat mark till en helt annan kultursyn anförd av konservativa teknokrater. Men vem som än får priset, så representerar den något annat än Elon Musk. Det är ett pris för oss som inte tycker "The Matrix" är världens viktigaste berättelse och som inte tror att ”kultur” är något man kan bekämpa med polis.
Kristofer Andersson
Kulturjournalist och operativ chef Modernista förlag
– Nobelpriset i litteratur äger förstås relevans som världens största kulturella pris. Det sker dock på bekostnad av kulturredaktionernas egen agens och estetiska urval, eftersom medier, agenturer, akademi, handlare och förlag kommit överens om att en gång om året åsidosätta sitt så kallade oberoende, till förmån för vad som mest liknar en tv-sminkad kontaktannons för Den Svenska Litteraturens™ linslusar.
Theodor Kallifatides
Författare
– Jag tycker att det som är relevant för världen både i år och under många år framåt är klimatfrågorna, freden, misogynin, ojämlikheten. På den nivån spelar Nobelpriset ingen roll. Men det påverkar fortfarande läsandet och spridningen av god litteratur. I det sammanhanget är Nobelpriset av ofantlig vikt. Inget annat pris i världen kan mäta sig med det och därför bör Akademien trotsa alla krav på lämpliga kandidater som ställs på den och hålla sig till den litterära kvaliteten och ingenting annat. Bara på det sättet kan priset förbli relevant. Och god litteratur har som regel något att säga om denna värld och människan i den.
Nej, det finns ingen vinnare med detta pris, bara förlorare
Marianne Lindberg De Geer
Författare och konstnär
– Hur många böcker som ges ut i hela världen varje år vet jag inte, men bara i Sverige ges det ut åtta romaner om dagen – vilket borde säga en del. Att då premiera en enda författares arbeten för detta pris, borde rimligtvis säga mer om tidsanda, kön och klass än om valet av författare. Under 2023 har vi haft debatter som handlat om självupptagna författare, och detta bara ett år efter att den självmedlidande franska författaren Annie Ernaux förärades detta pris. Det får åtminstone mig att ta fram skämskudden och skrika efter Mikaela Blomqvist. Ernauxs slappa författarskap om en barndom där ingen läsare släpps in eller ens bryr sig, om en flicka som lätt tar sig ur sin klass till litteraturens elfenbenstorn, där det enda man kan säga när man läst färdigt alla böckerna är: men så farligt var väl din barndom, det gick ju så bra, jag har verkligen läst om värre. Harry Martinsson tog livet av sig efter att ha fått Nobelpriset och vem kommer ihåg Abdulrazak Gurnah? Nej, det finns ingen vinnare med detta pris, bara förlorare.
Jag har inte den där litterära bakgrunden, så jag kanske bara borde allmänbilda mig?
Nora Khalil
Författare och lärare
– Nobelpriset har varit ganska långt ifrån min värld. Typ när någon sagt något "dumt" har man skämtat och sagt "du borde få Nobelpriset." Jag skulle inte riktigt säga att jag följt eller förstått dess betydelse. När jag gick på skrivarkurs på folkhögskola så var det ”värsta grejen”. Alla följde det och skulle se vem som vunnit. Kanske var det då jag förstod att det var stort för folk som kan det där med litteratur. Personligen har jag typ aldrig känt till de författare som vunnit förrän de fått priset. Jag har inte den där litterära bakgrunden, så jag kanske bara borde allmänbilda mig?
Clara Cronhielm
Kulturskribent
– Framtagningsprocessens odemokratiska aspekt gör Nobelpriset i litteratur helt oanvändbart som barometer för “den bästa” eller “den viktigaste” litteraturen. Men ett litteraturpris som följer helt demokratiska ramar och vill vara en sådan barometer är typ det tråkigaste jag kan tänka mig. Det är ju så lyxigt att världens experter nominerar, och att en flera hundra år gammal litteraturakademi väljer, den nu levande författare som detta år är mest värd flera miljoner. Så relevant.
Nobelpriset i litteratur delas ut torsdag den 5 oktober klockan 13:00 på Börshuset i Stockholm