I dagarna lanserades The Representation test, ett formulär som kan fyllas i för att se hur bra en viss film är på att ge plats för icke-normativa roller och filmskapare. Till exempel får en film poäng om den har kvinnor i huvudrollen, om den undviker att glorifiera våldsamma män och om den har icke-vita rollfigurer som inte är reducerade till rasistiska stereotyper.
– Rörlig bild har ett otroligt genomslag och vi påverkas och skapar förutfattade meningar av de bilder vi utsätts för, säger Emma Lundkvist.
Stämpeln som blev världskänd
Hon jobbar med A-märkt, som i höstas blev världskänt för okej-stämpeln på filmer som har klarat Bechdel-testet. (Finns det två eller flera namngivna karaktärer som är kvinnor och som talar med varandra om något annat än en man?) Stämpeln används i dag av 14 biografer runt om i Sverige.
– Bechdel-testet handlar bara om kvinnor. Det här testet visar på och undersöker hur fler än kvinnor får sina historier berättade.
Emma Lundkvist lyfter fram testets formuleringar och strävan efter mer kompletta rollfigurer. Hon påpekar att det inte är ovanligt att serie- eller filmskapare slänger in en icke-vit eller homosexuell karaktär bara för att bocka av det på listan, men att de rollerna blir tillyxade eller förenklade och sällan får utvecklas som de ”vanliga” rollfigurerna får.
– För några år sedan skapade författaren och debattören Inti Chavez Perez en egen variant på Bechdeltestet. Han menade att det var nästintill omöjligt att hitta filmer där två icke-vita karaktärer som spelas av icke-vita skådespelare pratar med varandra om något annat än brott, säger Emma Lundkvist.
Rankas på sexgradig skala
Representationstestet, som rankar filmerna på en sexgradig skala, visar bland annat att The Wolf of Wall street får ett klart F (bara en poäng av 27 möjliga), medan 12 years a slave får ett starkt B, inte minst för de starka porträtten av slavarna Solomon och Patsey.
Bakom testet ligger amerikanska The Representation project, som startades med ambitionen att visa hur olika kvinnor och män porträtteras på film och i medierna. Med hjälp av klipp från musikvideor, storfilmer och nyhetssändningar visar projektet upp en verklighet där kvinnor (fortfarande) ofta används mer som kuttersmycken än som aktiva, tänkande varelser.
Här kan du ladda hem testet som pdf.