Krisberedskap pågår. Gislaved är först ut i landet med att inventera den kommunala självförsörjningsgraden på mat och hitta sätt att stärka den framåt.
– Pandemin visade oss att vår självförsörjningsgrad är mycket låg och att ett samhälle som bygger på en global ekonomi är sårbart. Jag är väldigt oroad över den nuvarande utvecklingen.
Jan-Olov Carlsson
Pensionerad metallarbetare, 65 år
– Mer och mer. Vi måste gå i en ny riktning, inte minst av klimatskäl. Det går att öka självförsörjningsgraden i Sverige generellt, men också att öka lokal matproduktion. Som västerbottning fick jag en ögonöppnare av boken ”KliMat”, där matproduktion i norra Sverige jämförs med situation i norra Finland och Ryssland. Sverige ligger långt efter.
– Den ”gröna” industriomställningen i norr behöver kompletteras med en klimatsmart odlingsstrategi för ökad lokal självförsörjning. Ett viktigt politikområde!
Herman Geijer
Författare och zombieöverlevnadsexpert, 43 år
– I korta loppet är jag inte särskilt orolig. Men eftersom vår livsmedelsproduktion bygger på konstgödsel och fossil energi är jag orolig för vad som kommer att hända på sikt.
– Ett bra sätt att minska sårbarheten vore att stödja mindre matproducenter så vi blir mer självförsörjande på mat.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.