ETC nyhetsmagasin
Försäljningen av ekologisk mat minskar i butikerna i takt med att priserna stiger. ETC besöker ekomjölkbonden Anna Samuelsson som överväger att släppa det ekologiska.
Isadora Wronski
Senior strateg på Greenpeace Norden, 38 år
– Jag väljer alltid ekologiskt när alternativet finns. Jag gör det för att jag och min familj inte vill få i oss gift och det stödjer en världsutveckling vi måste få till om alla ska må bra och kunna äta sig mätta. Ibland kostar det mer när man står i affären men hälsa och framtid är ovärderliga saker som man inte kan kompromissa med.
– Sedan kan man tycka att våra politiker behöver se till att det som är dåligt för människor och miljö kostar mer än det som är bra.
Melinda Kandel
Lokalvårdare och krönikör för Fastighetsfolket, 25 år
– Nästan aldrig, jag köper det billigaste. Det är så klart bra att de som har råd väljer ekologiskt, men de är för få för att det ska ha någon effekt på klimatet. När konjunkturen svänger drabbas ju även de bönder som försöker göra rätt. Klimatomställningen är för viktig och akut för att begränsas till individens val!
– Jag tror att klimatomställningen i mycket handlar om att staten behöver gå in och styra med olika medel. När det gäller jordbruket behöver det ekologiska subventioneras ordentligt.
Herman Geijer
Författare och zombieöverlevnadsexpert, 43 år
– Jag väljer oftast ekologiskt när jag handlar.
– Det finns däremot också problem med det, det är inte gulliga smågårdar som producerar vår mat. Allt storskaligt industriellt jordbruk drivs med fossila bränslen. Det skulle behövas större grad av små jordbruk och att vi odlar för självhushållning i större utsträckning. Både för att öka resiliensen och för att minska användandet av fossil energi.