”Varför kräver inte alla vettiga män ett vettigt p-medel?”
”Vad gör sexpillren egentligen med kroppen?”
”Jag tycker snippa låter så fånigt och tillgjort”
”Hur mycket styrs sexet av mannens utlösning?”
”Blir så ledsen. Vill ju inte sluta med sex!”
Fråga 1:
Jag är en mamma till tonårs- och tweeniebarn som undrar vilka böcker du rekommenderar för att barnen själva ska lära sig mera om sex- och samlevnad? Inte kan det väl fortfarande vara Hans-Eric Hellbergs ”Puss”- och ”Kram”-böcker som gäller?
Fråga 2:
Hur och när pratar man bäst med sitt barn/minitonåring om sex på ett normkritiskt sätt när allt den möter i samhället är skit?
Svar:
I dag har jag tagit två frågor och svarar gemensamt.
Det finns tack och lov lite modernare böcker om du vill tipsa dina barn. Som skönlitteratur finns Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats. Gäller det faktaböcker till barn och ungdomar är dessa bra och väl värda att ge sina barn, men också att läsa själv som förälder. Respekt: en sexbok för killar, Hetero, Sex med mera, Kukbruk samt Världens viktigaste bok. RFSU har också en frågelådefunktion på sin hemsida, www.rfsu.se, där man kan läsa tidigare frågor och ställa en egen fråga. På Facebook finns en grupp som heter ”A mighty girl” med information och tips.
Vill man vara en motvikt till det stereotypa och normativa får man som förälder jobba med att visa alternativ i ord och handling, genom film och böcker. Förklara alternativ och ifrågasätt normen. När det gäller hur och när man kan prata med sitt barn om sex tycker jag det är bättre att börja tidigt. Detsamma gäller att lyfta in normkritik. Att tidigt lägga grunden för ett öppet klimat kring dessa frågor är en bra förutsättning för att kunna prata med en tonåring. Om man väntar tills barnet är tonåring så vill de oftast inte prata med dig som förälder längre.
Ofta har små barn frågor om snippor och snoppar, varför man ser olika ut och hur bebisar blir till. Ta tillfället i akt och bemöt de frågorna utan att prata bort det. Svara på frågan som ställs, vänta om det kommer en följdfråga, annars behöver du inte berätta vidare. Barn vill inte alltid höra den långa versionen utan få ett konkret svar på sin fråga. Böcker med olika familjekonstellationer och bredare representation finns hos Olika förlag. Tips är Värsta prutten Lolly, Lilla snippaboken och Lilla snoppboken, Snipp och snopp och Pinsamt värre Krille. Ungdomsmottagningarna har också väldigt mycket information och kunskap, umo.se.
RFSU har tio enkla tips till dig som förälder.