BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har under 2010-talet sett en trend att gatumat flyttar in på krogen. Det vardagligt enkla plockas upp och görs om med en samtida twist. Samma mönster syns i kläder och arkitektur. Klassiker och vardagliga saker lyfts fram på nya sätt, säger matetnologen Richard Tellström som många kanske känner igen från programmet Historieätarna på SVT.
Äter mest kött på restauranger
Samtidigt vill många äta mer klimatvänligt, och vegetarisk mat är alltmer populärt. Till exempel har det vegetariska och veganska utbudet i mataffärerna ökat under de senaste åren. Men det är en trend som har svårt att slå sig in i restaurangbranschen. Utbudet av vegetariska rätter är fortfarande litet på restaurangerna i Örebro, och öppnar det en ny krog, ja, då är det ofta en restaurang som erbjuder burgare.
– Den vegetariska trenden är mer något som har fått genomslag i hemmamaten och maten som yngre lagar, medan den mat som äts i offentligheten är någonting annat. Då har kött fortfarande högre status, säger Richard Tellström.
Handgjorda köttburgare tillsammans med högt rankade produkter som fina såser, ostar och brioche har gjort hamburgarna till finmat snarare än snabbmat. Men det är inte smaken som gör att hamburgaren är populär. Den är helt enkelt ett säkert kort.
– Vi gillar inte att köpa grisen i säcken när vi går på restaurang. Vi vet hur en hamburgare smakar och folk handlar välkända rätter. Vi äter väldigt sällan nya rätter. Att restauranger har en stor variation av rätter på menyn gör att vi känner att vi kan välja, men vi väljer ändå nästan alltid samma rätt, säger Richard Tellström.
”Kött i degomslag” en gammal tradition
Att vi kan äta samma sorts frukost i tio år, eller välja samma rätt på den 120 rätter långa Kinakrogsmenyn under flera år är inte ovanligt. Människor gör sådant som de är vana att göra, menar Richard Tellström. Men det betyder inte att vi inte kan ta till oss nyheter. När ett koncept blir tillräckligt uttjatat brukar nya trender födas.
– Jag vet att Jönköping och Linköping också har haft en explosion av hamburgerrestauranger, men att den marknaden har mättats och att människor har tröttnat. Det är så matutvecklingen drivs på och nya rätter uppstår. Men samtidigt är hamburgertrenden i stort inte död och det går inte att säga när den tar slut, säger han.
Hamburgare verkar trots allt vara en av de mest seglivade traditionerna som vi har.
– Kött som har någon form av degomslag finns i olika uttryck i hela världen. Och de tillhör en av de äldsta traditionerna. I traditionen ingår kroppkakor, dumplings, tacos, piroger och hamburgare till exempel. Att ta små bitar av kött och hålla ihop dem med någon form av bröd är en fruktansvärt gammal tradition, berättar Richard Tellström.