BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De lider av sviter efter sin skoltid därför att de på något sätt bröt mot normen om vad som anses vara "normalt". Och de trodde att de var ensamma om att känna så, trots att de gick i samma klass. För då pratade de inte med varandra, i alla fall inte om hbtq-frågor, säger Helena Hedlund, skådespelare och manusförfattare på Teater Martin Mutter.
Handlingen utspelar sig år 2030 varvat med återblickar till nutid, då föreställningens karaktärer var tonåringar och gick i skolan. Klassen har återträff och de före detta klasskamraterna möts igen. Och börjar prata om sina upplevelser från skoltiden.
– Vi spelar för en klass i taget i ett av deras klassrum. Eleverna i publiken medverkar också i föreställningen som klasskamrater till huvudkaraktärerna, berättar Helena Hedlund.
Workshop
Cristian Rehn, ordförande för RFSL i Örebro medverkar också i Artikel 3 som sakkunnig. Efter föreställningen håller han en föreläsning och svarar på frågor. Eleverna har även en workshop tillsammans med skådespelarna och Cristian Rehn.
– Att inte passa in är en stor skräck för många ungdomar. Och många unga vet inte att det finns personer som de kan prata med på exempelvis RFSL. Så det är väldigt bra att Cristian är med, säger Sarah Broberg, chef på Teater Martin Mutter.
Cristian Rehn har även medverkat i arbetet med att skapa Artikel 3.
– Det är komplexa frågor och många begrepp att sätta sig in i. Och viktigt att det inte blir fel, säger Helena Hedlund.
Transpersoner
Hon berättar att föreställningen handlar om olika hbtq-frågor, men tar upp transpersoner specifikt. Förra året publicerade Folkhälsomyndigheten en undersökning som visar att transpersoner i Sverige ofta utsätts för diskriminering, kränkande behandling, våld och hot. Och att självmord och självmordstankar förekommer i högre utsträckning hos transpersoner än bland den övriga befolkningen.
– En vanlig missuppfattning är att transpersoner gör en könskorrigering av sexuella skäl. Men det handlar inte om sex utan om identitet och könstillhörighet. Transpersoner kan vara heterosexuella, homosexuella, bisexuella eller asexuella precis som alla andra, säger Helena Hedlund.
Visas för allmänheten
Projektet har fått bidrag från Region Örebro län för att kunna anställa Cristian Rehn och för att kunna ge 60 gratisföreställningar. Det blir 30 gratisföreställningar på skolor i Örebro kommun och 30 gratisföreställningar på skolor i övriga kommuner i länet.
– Skolor kan även köpa fler föreställningar genom att bland annat söka bidrag från Kulturrådet för Skapande skola, säger Sarah Broberg.
Artikel 3 spelas den här terminen och under hela nästa år.
– Hur många föreställningar det blir beror på efterfrågan, säger Sarah Broberg.
Även allmänheten kan se Artikel 3, torsdagen den 3 november ges två föreställningar på Teater Martin Mutter som är öppna för alla.