BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I dag är Tanja Suhinina psykolog och sexolog och arbetar på en vårdcentral i Sundbyberg.
Tanja Suhininas första jobb var inom konsultverksamhet. En stor del av intresset att göra karriär på ett flashigt och lukrativt område försvann när hon insåg att det skulle kunna vara en sexdödare.
– När folk pratade om hur man gör karriär där, så var det mycket resor och mycket tid utomlands. De såg sin partner en gång i månaden. Jag skulle inte se det som en framgång att se min partner en gång i månaden. För mig har sex alltid varit en stor grej.
The Guardian satsar på fittor
När hon drabbades av underlivssmärtor var det därför en stor kris för henne.
– Det var jättestort, det är det fortfarande. Men det tvingade mig att satsa mer på sex. Det är som i en ganska klassisk magasinsartikel. Någon som har förlorat båda benen och springer maraton ändå. Det är ungefär så sex är för mig, det har krävts jättemycket engagemang.
Vad tycker du om sexualupplysningen i media?
– Det fnissas mycket om sex, men det pratas ganska lite om det. Det påstås ofta att vi lever i ett sexfixerat samhälle. Men gå in på Pressbyrån. Hur många tidningar om sex ser du? Hur många om att baka tårta ser du? Om sudoku?
– Men det kommer mer och mer bra sexologi i offentligheten. Tidningen Metro har en skitbra serie just nu, till exempel. The Guardian har en satsning om fittor. Det är jättekul. Men det blir ofta väldigt teknikinriktat. Och så låter det fortfarande väldigt ofta "sex behöver inte vara penetration". För mig, där penetration är något som man gör på födelsedagen en gång om året, så är det ganska old news. Samtidigt pratar man sällan om vilket annat sex man kan ha. Varenda vårdperson människor med problem möter säger "man kan ha sex på andra sätt", men vilka andra sätt? Det blir så luddigt, liksom.
Många av tipsen i listan handlar om hur man kan tänka kring sex. I flera punkter tar hon exempelvis upp spontanitet. Många har en idealbild av att sex ska ske spontant när det är bra. Oftast är det inte sant, menar hon och påpekar att i början av relationer lägger man ofta mycket tid på att skapa sexig stämning, ta på varandra i förbifarten, sms-flirta, välja underkläder och så vidare.
– Jag är inte den typen som kan mycket om sexleksaker och porr, men jag kan mycket om psykologin och hur kan man approacha saker. Vill man ha en "Så här har du analsex-guide" så finns det jättemånga tydliga på nätet. Men det här med tänkandet, det kände jag att jag kunde bidra med.
"Folk har blivit peppade på sex"
Men det är också rent tekniska tips. Tanja Suhinina berättar att hon ville lyfta sex utanför penetrationsnormen, inte bara påpeka att den normen är problematisk.
– Det är en KBT-grej. Det är jättesvårt att sluta göra saker, det är mycket lättare att börja göra nya saker. Jag vet inte om folk blir så hjälpta av en till artikel om det problematiska i penetrationsnormen. Det är jättebra att underlivssmärtor lyfts fram, men det är ganska trist när fokus blir att det här sexet går inte. Vad går då? Berätta om det.
Så det blir mer lösningsfokuserat?
– Inte lösningsfokuserat, utforskningsfokuserat. Sluta stirra sig blind på en grej. Antingen missar man allt det andra för att det funkar bra med det man gör. Många har ju mestadels penetrationssex och det funkar, men då missar man enorma grejer utanför det. Eller när det inte funkar, så stirrar man sig blind på att jag kan inte det här. Det andra är "alternativ". Vaddå alternativ? Det är också sex.
Vad har du fått för reaktioner?
– De bästa reaktionerna jag fått är att folk har blivit peppade på sex. Det är det jag gärna vill uppnå. Jag har ändå legat ganska många år av mitt liv och jag kan fortfarande messa vänner och skriva "Shit, vad det är häftigt med sex!". Det är den känslan jag vill sprida. Att det finns så mycket, det är så stort och man kan liksom välja att utforska det eller så kan man låta bli.
– Allt i listan finns inte till för alla. Men alla kan hitta något frö till något som kan klicka till. Någon liten grej som blir en förbättring. Jag hoppas att folk ska tänka aktivt mer på sex. Men också att man får konkreta tips som man kan testa.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.