1952 lyckades Rosalind Franklin fånga DNA-molekylen på en röntgenbild.
Dagens ETC
Som om de träffats av en blixt förstod de brittiska forskarna James Watson och Francis Crick plötsligt DNA:s uppbyggnad. De lämnade labbet, gick in på en pub i Cambridge och utbrast: ”Vi har avslöjat livets hemlighet!” Så brukar det berättas om 1962 års Nobelpris i medicin – men nu har två andra akademiker hittat bevis för att en briljant kvinnlig forskare suddades ut från historien.
– Verkligheten ligger långt från det som står i skolböckerna, säger Matthew Cobb, professor i zoologi vid Manchesteruniversitet, till Dagens ETC.
Året är 1952. Forskare har förstått att det är DNA-molekylerna som rymmer arvsmassa, men ingen vet hur deras byggstenar ser ut. Då lyckas den brittiska kemisten Rosalind Franklin fånga DNA-molekylen på en röntgenbild – något som senare ska anses vara vetenskapshistoriens viktigaste foto. För den införstådda visar den att DNA-molekylen ser ut som en repstege som vrider sig runt sin egen axel. Senare ska den kallas för en dubbelspiral, eller en dubbelhelix, och idag får varje skolbarn lära sig att den innehåller ritningen för allt liv.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela vintern
Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.