– RFSU ville hitta ett sätt att få upp frågan om sexualpolitik på bordet, för att sprida kunskap och öka medvetenheten, inte minst bland våra beslutsfattare och politiker. Varje avsnitt har ett tema, inom vilket jag träffar en person som berättar om sina egna erfarenheter. I förra säsongen tog vi bland annat upp ämnen som könsstympning, att leva med hiv och att leva som homosexuell i ett land där ens sexuella läggning är förbjuden. De flesta jag träffar är aktivister som berättar om sin kamp för att få existera på lika villkor och ha rätt till sin egen kropp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vad händer i premiäravsnittet?
– Det första avsnittet handlar om Chile, där abort är totalförbjudet och kan ge upp till fem års fängelse. Kvinnor ur den ekonomiska eliten kan alltid få en klinisk och säker abort, men alla andra är hänvisade till skitiga källarmottagningar eller till att göra det själva med hjälp av en stålgalge. Jag intervjuar en 42-årig kvinna som rest till Sverige för att göra abort. För att ha råd med det tvingades hon ta ett banklån.
Varför är de här berättelserna viktiga?
– Vi tar upp frågor som handlar om vår kropp, vår sexualitet och våra mänskliga rättigheter. Det rör sig om social- och sexualpolitik, vilket är frågor som många idag ser som mindre viktiga i jämförelse med pågående krig, terror och fattigdom. Men de är viktigare än någonsin i dessa tider då kvinnans rätt till sin egen kropp ständigt kränks. Ett land som förtrycker halva sin befolkning kan inte utvecklas varken ekonomiskt eller socialt. Det är viktigt att förstå det. Förtryck är aldrig hållbart.