– Mycket hänger ihop med att idrotten har skapats av män. Om den skulle uppstått i dag så skulle det ha sett helt annorlunda ut. Sen ska också idrotten vara så opolitisk, så att det blir att man inte driver den här typen av frågor, säger Maria Rydqvist.
På bokturné
Under våren och försommaren kommer längdskidåkaren, med flertalet SM-medaljer, världsmästerskap och ett VM-silver i bagaget, att åka runt i landet och prata om sin bok Kvinnor, idrott och manliga ledare. I kväll har turen kommit till Stadsbiblioteket i Göteborg.
Maria Rydqvist har tagit upp en rad olika faktorer som påverkar jämställdheten, eller snarare bristen på den, inom idrotten i dag. Hon har bland annat intervjuat flertalet kvinnliga idrottare, som Emma Green, Charlotte Kalla och Anna Laurell. Men även tränare, sakkunniga, forskare och journalister.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Män har ett högre marknadsvärde”
Längdskidåkningen ligger naturligtvis Maria Rydqvist närmast och där har hon flera konkreta exempel på vad som skiljer männens villkor från kvinnornas. Exempelvis åker kvinnorna oförklarligt kortare sträckor, tränare för damlandslaget de senaste 22 åren har varit män och kvinnornas prestationer värderas lägre exempelvis i fråga om prispengar. En tydlig indikator är sponsorpengar och löner till idrottarna.
– I idrotter där det är mycket pengar inblandade har män ett högre marknadsvärde. Det är svårt att ändra på. Samtidigt ser man att vissa idrotter börjar komma ikapp, säger Maria Rydqvist.
Under arbetets gång har hon fått klart för sig att strukturerna är djupt rotade och kommer att ta många år att rubba. Med boken vill hon väcka intresse kring jämställdhet inom idrotten och kvinnornas villkor. Mens, träning under samt efter graviditet och kvinnor i beslutande positioner är bara några exempel.
– Man undrar varför inte kvinnliga hockey- och fotbollsspelare inte protesterar mer, men det är svårt. Det styrs uppifrån, säger hon.
”Vill utveckla idrotten till det bättre”
Maria Rydqvist har själv kämpat med att försöka få ihop elitkarriären med småbarnslivet. Hon skrev nyligen ett uppmärksammat blogginlägg kring ett landslagsläger med den nya damlagstränaren Ole Morten Iversen. Där beskriver hon exempelvis att hon kritiserad för att behöva tid till att ringa sina barn. ”Jag har frågat mig många gånger varför Ole Morten redan från början ansåg att jag inte passade in i föreställningen om hur en kvinnlig landslags-åkare skulle vara.” skriver hon i bloggen. Efter ett konfliktdrabbat läger får Maria Rydqvist beskedet att hon inte får följa med på nästa landslagsläger.
– Jag har pratat med förbundskaptenen efter detta. Jag känner att det är viktigt att stå upp för min sak och jag vill utveckla idrotten till det bättre. Jag har fått stöd utifrån, men inte från landslagsledningen, säger Maria Rydqvist.