BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag hade tappat bort arbetet med papper och penna och när jag blev frilans ville jag börja rita igen. Jag tycker att det är spännande med ansikten och uttryck, så att teckna porträtt passade bra. Och så är jag lite projektskadad, så jag kände att jag måste ha tydliga ramar att hålla mig till, säger hon.
En kvinna från Wikipedia
Lagom till det nya året 2016 bestämde hon sig för att starta Dagens dam. Kriterierna var att teckna av en kvinna som fanns på Wikipedia. Hon skulle vara död och hennes porträtt skulle läggas ut på hennes födelsedag.
– Jag tänkte först att jag skulle hålla på i två veckor och se om det var kul – sedan var jag fast.
Nyfikenheten har gjort att Maria fortsatt med sina damer.
– Nu har jag porträtterat över 450 stycken. Jag börjar alltid med att rita på papper, sedan fotar jag av bilden med mobilen, för över den till datorn och bearbetar den där.
Kol, krita, akvarell, penna – vilken teknik hon använder beror lite på vad hon gjorde dagen innan och vad hon känner för.
Hon plockar fram skissblocket och väljer en kolkrita. Utifrån en bild som hon har hittat på datorn skapar hon dagens dam på papperet. Swish, swish – några snabba streck, och på en minut är hon färdig.
Kunskaperna om kvinnorna
Syftet har flyttats lite. Nu handlar det inte bara om att få rita, utan att kunskaperna som hon får om kvinnorna är minst lika viktiga.
– Att läsa om alla dessa kvinnoöden har öppnat upp världar som jag inte visste fanns. Det bildande är lika stor del som tecknandet. Jag vill lära mig och hoppas att andra gör det också. Man förstår ju världen bättre om man vet hur det var förr. Det är jättespännande tycker jag.
Hon försöker sprida sina damer geografiskt, utifrån vad de har haft för profession, om de är kända eller okända. Det är inte bara ikoner som porträtteras. Här finns idrottare, pedagoger, kungliga älskarinnor, författare, musiker och hembiträden.
– Jag vill att det ska vara en ingång till att lära sig om människor som man inte känner till. Och det här med starka kvinnor försöker jag tona ner. Alla är värda att lyftas. Men det är klart att hamnar man på Wikipedia med en egen sida så är det en kvinna som har gjort avtryck på något sätt.
Tog sina damer ut på Instagram
I och med att Maria även tog sina damer ut på Instagram för några månader sedan, har responsen från följare ökat.
– Det har inneburit en större spridning och en dialog med mottagarna. Jag har fått direktmeddelanden kring bilderna, men det har också uppstått diskussioner bland andra läsare i inläggen.
En person som hört av sig till Maria är en släkting till Ann Margret Holmgren, författare, kvinnosakskämpe och en av förebilderna till karaktärerna i tv-serien Fröken Frimans krig.
– Hon uppskattade det porträtt som jag hade gjort och det kändes hedrande.
Det händer att Maria gör grafiska blad av illustrationerna om det efterfrågas. Några damer har hamnat på vykort som hon säljer, men annars vet hon inte riktigt vad det ska bli av dem.
– Är det här ett bildningsprojekt eller ett konstprojekt? Både och, kanske. Det kanske blir en bok eller kalender. Kanske går det att koppla ihop med föreläsningar på något sätt?
Är du nöjd med alla bilder?
– Näe. Titta på den här. Det här gula vet jag inte varför jag lade till, säger Maria och pekar på en tant som ser lite sur ut.