BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För att förändra krävs eldsjälar som har goda idéer, samt några som genomför dem. Agneta Wirén har alltid varit en av dem som genomför.
En av grundarna till Kvinnoligan
Som en av grundarna till Kvinnoligan har vi henne, och andra kvinnogrupper som organiserade Sveriges feministiska uppvaknande på 70-talet, att tacka för exempelvis förskola och fri abort. Som en av initiativtagarna till Kvinnofolkhögskolan och rektor på densamma i många år kan vi även tacka för en viktig mötesplats i Göteborg.
I dag är Agneta Wirén pensionär, med fokus på äldre hbtq-personers situation. På dagordningen står dels att få politiker, tjänstemän och omsorgspersonal att förstå att alla inte lever enligt heteronormen, men också att arbeta för en boendegemenskap för äldre hbtq-personer i Göteborg.
– I vår generation har många inte skaffat barn. Andra har ju barn och barnbarn som de alltid kan få hjälp av eller leva för. Men de flesta hbtq-personer i min generation har inte den typen av familj. Det är en anledning till att det är viktigt att bilda den här typen av kollektiv, säger Agneta Wirén.
Startade hbt-seniorerna
Hon var med och startade hbt-seniorerna år 2009 som en påverkansgrupp i samarbete med RFSL, efter att man hade insett att många äldre bögar, framför allt, kände sig tvingade att ljuga om sina liv.
– Många är jätterädda för vad som ska hända när de blir gamla. Att man blir beroende av andra och måste dölja hur man har levat för hemtjänst som inte fattar. Man får tusen frågor och måste ta samma story om och om igen, säger Agneta Wirén.
Uppnått mycket
Men de senaste sju åren har gruppen uppnått mycket. Intresset var stort redan från start och på mejllistan finns runt 40 aktiva medlemmar. 2012 organiserade de en stor konferens om hbtq och åldrande, i dag är de bland annat referensgrupp till stadsdelen Örgryte/Härlanda i deras arbete kring mänskliga rättigheter och Agneta deltar också för gruppens räkning i ett pilotprojekt som rör äldre, sexualitet och hälsa. Förutom det sociala arbetet.
Varit ett par i 36 år
Agneta Wirén och frun Berit Larsson har varit ett par i 36 år och sedan de träffades har Agneta sällan dolt att hon är lesbisk, i motsats till många vänner. Jag undrar varför förändringen går så långsamt, men hon håller inte med om den beskrivningen. Det tar tid att ändra människors förhållningssätt, säger hon, eftersom heteronormen ligger så djupt i vår kultur. Hon fortsätter:
– En del är så fast vid att det är kunskap som behövs, men jag tror mer att det handlar om attityder. Vad är det man vill kunna? Hur folk ligger med varandra? Man måste ju få kunskap om sitt eget förhållningssätt till annorlunda sätt att leva. Det är nummer ett tycker jag.
Hus med takterrass
Framtidsdrömmen är att hitta eller bygga ett hus där det finns plats både för RFSL:s verksamhet, gemensamhetsboende och sociala aktiviteter. På önskelistan står också vackert, ekologiskt och centralt med takterrass.
– Men man måste ju ha med det politiska. Man har det här och så gör man saker utåtriktat, inte bara för att man själv ska ha det bekvämt. Man måste hela tiden jobba på förändring i samhället, det blir man aldrig för gammal för. Det blir för tråkigt.