När ETC Örebro möter Anya Blom vid Paviljong Lux på Lillå Strand ett stenkast från Örebro Konstskola har hon redan kommit en bra bit på väg. Ett stilla vårregn har precis fallit. Det doftar av vår, men också av sprayfärg. För inne i paviljongen är Anya i full färd med sitt avslutningsprojekt efter två års studier på konstskolan. Fram till augusti håller graffitiprojektet BLESS The-LUX till i paviljongen, och varje vecka blir det nya teman som de förbipasserande kan se.
– Jag skulle egentligen ha börjat måla i dag men jag kunde inte hålla mig så jag började redan i går, berättar hon.
Det är tydligt att Anya jobbar hårt för att nå dit hon vill. Kanske var det därför som hon nyligen tilldelades Björn Dahlbergs stipendium som delas ut av Örebro Konstskolas Vänner. I motiveringen framhäver juryn både en outtröttlig envishet och en lekfullhet som avgörande faktorer. För Anya betyder stipendiet mycket och inte bara för att det ger 4 000 kronor extra i plånboken.
– Jag kommer att rama in det och sätta det på väggen, som ett bevis på mitt hårda arbete, säger hon.
Men pengarna kan hon också behöva. Hon kan nätt och jämnt överleva på sin konst och har precis tagit steget att sluta extrajobba som badvakt.
– Jag kan inte köpa så mycket roliga grejer, men jag har jobbat så jävla hårt för att komma hit, säger hon.
”De ska alltid pruta”
Med bestämda steg går hon mot en tuff bransch där många försöker, men få kan klara sig. En ny undersökning från Konstnärernas riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare visar att konstnärer lägger allt mindre tid på sitt konstnärskap. I stället lägger allt fler konstnärer mer tid på brödjobb på sidan av konsten för att få ekonomin att gå ihop. Anya är inte orolig men känner igen problematiken som ofta grundar sig i att köparen inte vill betala det som konsten är värd.
– De ska alltid pruta och fattar kanske inte hur mycket man har lagt ner i en tavla.
Slututställning på Lillå Strand
Även om hon har jobbat med både skulpturer och foto så är det graffitin Anya satsar mest på just nu. I september går flyttlasset till Malmö. Där ska hon plugga urban konst. Sommaren tillbringas dock i Örebro med det hon gillar bäst: att måla graffiti.
– Det hände någonting första gången jag målade graffiti. Varför har jag inte börjat tidigare tänkte jag.
Tills i augusti kommer Anya att jobba med BLESS The-LUX. Genom glasrutan på paviljong Lux kan allmänheten följa arbetets gång och se hela processen ”live”. Anya uppmanar även folket att själva vara med och påverka hennes konst. Via Facebook-sidan BLESS The-LUX kan vem som helst bidra med teman eller idéer.
– Om någon går förbi och ser att jag har målat just den personens tema så händer det något mer för betraktaren, säger hon.