Journalisten Johanna Bäckström Lernebys sätt att svara i telefon utan att nämna sitt namn är en rest från perioden som krimreporter, när hon bevakade mc-gäng. (Om de kriminella ringde skulle de inte veta att det faktiskt var hon i luren).
De senaste fjorton åren har hon jobbat med att kartlägga familjen Ali Khan, en klan med rötter i Libanon som är kända för mord, utpressning, grov kvinnofridskränkning, misshandel, olaga hot, narkotikabrott, vapenbrott och har förorten Angered utanför Göteborg i ett järngrepp.
– Jag kallar dem maffia, för de verkar som en maffia. Tittar man på ”Gudfadern”-filmerna känner man igen strukturerna. Men det är också familjemiddagar, det är varmt och härligt. Det är både och hela tiden. Till ett kriminellt gäng rekryteras du, i en maffiafamilj föds du in. Därför kan man inte stoppa rekryteringen på samma sätt. Det är mer komplext, säger Johanna Bäckström Lerneby.
Känner sig svartmålade
Tusentals intervjuer med öppna och hemliga källor har nu resulterat i reportageboken ”Familjen” om myndigheternas kamp för att få bukt med familjen Ali Khans metoder. Här beskrivs skenskilsmässor, bidragsfusk och barn som växer upp bland vapen och narkotika. Hur offer misshandlas och utpressas men inte vågar vittna. Men här skildras också hur familjen själva känner sig svartmålade och utpekade.
– Det är inte så att de fått hålla på ostört, de har hamnat i fängelse. Polisen har brytt sig, socialtjänsten har flera gånger omhändertagit deras barn, men man har inte tagit till sig hur en maffia fungerar, när det är en familj. Lojaliteten är så jävla stark i klanen, säger hon.
Vad som händer måste fram, menar Johanna Bäckström Lerneby, även om det finns en risk för att boken stigmatiserar förorten.
– Vissa sa ”nu kommer rasisterna att använda boken”, men jag skiter i det. Det är viktigare att berätta.Vi måste prata om heder, parallella rättssystem ordentligt. Det är såna absurda grejer, säger hon.
Myndigheter samordnar
Johanna Bäckström Lerneby påpekar att människorna som bor i Angered generellt hör till Sveriges mest fattiga och utsatta.
– Inte nog med att de är arbetslösa och måste mosa tabletter för att stilla sina krigstrauman och ångest de ska dessutom förhålla sig till parallella rättsystem där det sitter massa maffiafamiljgubbar med egna lagböcker. Det är hemskt!
Sedan 2017 har myndigheterna runt Angered börjat samordna för att bryta familjens makt. En effektiv metod, anser Johanna Bäckström Lerneby. Att strängare lagar skulle vara lösningen tror hon inte.
– Nej, det finns ganska bra lagar i Sverige. Jag tror att det är viktigare att man på allvar börjar ta i de här problemen. Jag skulle gärna se att polisen i fler områden skulle börja jobba som polisen i Nordost gör, med väldigt uthållig myndighetssamverkan. Det låter ju tråkigt, men det är väldigt effektfullt. Det vet jag eftersom jag har intervjuat familjen.
Familjen ville aldrig att det skulle bli en bok. Varför gick de med på att låta sig intervjuas?
– En orsak var att överhuvudet, Abu Nizar, var irriterad över maffiaryktet som figurerade. Han ville förklara att det inte stämde. En annan orsak tror jag var att han är en patriark och ganska fåfäng, så han tyckte nog att det var ganska kul med uppmärksamheten. Då ställde han upp i en intervju för Aftonbladet som jag gjorde. Och vi hade bra personkemi, gillade varandra på något sätt.
Hur har du förhållit dig till risken det innebar att skriva boken?
– Säkerhet pratar jag aldrig om, men jag har förhållit mig till risken när jag började skriva boken. Och jag har varit öppen med familjen om vad jag håller på med. Jag visste att de inte skulle tycka om boken, eftersom de sa det innan jag började.