– Bitter, balanserad ... men den hade nog varit godare med en mildare gin, säger hon.
Så länge hon kan minnas har hon varit intresserad av hur saker smakar. När andra barn skruvade isär pennor och brödrostar för att förstå hur delarna hängde ihop gjorde Emma Kolback samma sak med godis. Hon var särskilt fascinerad av påsen med tacokrydda och försökte förstå vilka kryddor de blandat för att det skulle smaka så gott. Efter gymnasiet var hon trött på skolan men att söka jobb på Alingsås lokala pizzerior och kinakrogar lockade föga. I stället flyttade hon till Göteborg och började jobba på café.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dumplings ledde vidare
Där började hon snabbt att experimentera i köket och så småningom flyttade hon till London för att jobba på en av Europas bästa vegetarisk restauranger. Besviken på att deras mat inte var lika magisk som hon förväntade sig flyttade hon hem igen och började läsa till dietist eftersom hon inte trodde att det var möjligt att jobba inom restaurangbranschen hela livet. På sin 25-årsfest bjöd hon på dumplings och det skulle visa sig vara ett lyckokast för en av gästerna var en bekant som senare skulle komma att öppna dumplingsstället Dubbel Dubbel. När han behövde en kökschef kom han att tänka på Emma Kolback och hon blev så småningom även delägare i bolaget.
Sedan 2011 har de öppnat ungefär en restaurang om året. Dubbel Dubbel har fått en lilla-syster på Esperantoplatsen och ytterligare en på Möllevångstorget i Malmö. De har öppnat den vegetariska restaurangen Folk på Järntorget och i somras kom det senaste nytillskottet i form av ciderian Pom Pom på Andra lång-gatan. Nyligen blev det klart att de tar över den klassiska klubben Jazzhuset.
– Vi ska riva ut och bygga nytt för det är dags att ge lokalen nytt liv. Men många av oss har hängt mycket där tidigare så vi har respekt för vad det är för ställe. Det som är så roligt med själva lokalen är att många göteborgare har starka minnen kopplade just till Jazzhuset.
Vad kommer det bli för mat?
– Det blir en japansk restaurang med tonvikt på sushi och sashimi. I Göteborg finns både billig och finare sushi men det saknas ett ställe i mellanprisklassen. Vi kommer öppna upp bakutrymmen och i lokalerna kommer även klubben Hoki Moki hålla till.
Restaurangen kommer att öppna till hösten och ungefär samtidigt slår Emma Kolback upp dörrarna till en kombinerad karaokebar och vietnamesisk restaurang på Chapmans torg. Där kommer man att kunna hyra privata karaokerum och på menyn finns bland annat rispapperrullar och mycket fisk och skaldjur. Av reaktionerna att döma verkar många göteborgare vara sugna på att uppträda med sina bästa hitlåtar för inför kompisar och kollegor.
– När vi avslöjade att vi skulle öppna karaokebar märkte vi att det fanns ett stort intresse. Folk har redan börjat höra av sig och fråga om de får ha sina 40-årsfester hos oss, säger hon.
Dela på maten
Ett koncept som ligger Emma Kolback varmt om hjärtat är att gästerna ska dela på maten i stället för att beställa in var sin huvudrätt. Från början hade många svårt att anamma det sättet att äta men nu tycker Emma Kolback att någonting förändrats.
– Kinesisk mat är ju till för att dela så det hade varit lite sjukt att servera en rätt till varje person. Hela tanken med Dubbel Dubbel var ju att man skulle beställa in olika smårätter att dela på men det tog ett tag innan folk förstod hur man gör. Vissa beställde bara in massa dumplings och tänkte inte på att det lätt blir lite degigt utan tillbehör. Andra tog in fyra såser bara för att de verkade goda men det blir ju inte heller en bra måltid. Då satte vi ihop fasta menyer för att guida gästerna på vägen. Nu tycker jag att folk tagit till sig delningskulturen bättre men det är fortfarande lite motigt för vissa.
Ni har ju startat många nya restauranger på kort tid. Tycker du att det finns någon risk med att få krögare äger alla uteställen i en stad?
– Krögare har ofta många restauranger för det är svårt att överleva på en enda. Dessutom får man betydligt bättre avtal med leverantörerna om man beställer till flera restauranger samtidigt. Men det händer att folk blir arga och säger att vi gentrifierar Göteborg. De ber oss sluta köpa alla bra lokaler så att någon annan kan få göra det i stället, men det är inte riktigt så det fungerar. Dessutom gör vi ju det här för att det är kul och inte för att tjäna pengar. Då hade vi satsat på något helt annat.
Blir det några fler öppningar efter karaokebaren och nya Jazzhuset?
– Att öppna en restaurang är hur jobbigt som helst men så fort man glömmer det vill man öppna en till. Men jag tror faktiskt att jag skulle kunna nöja mig nu. Även om vi inte får några femmor i betyg så har vi öppnat flera ställen som människor uppskattar och det är det viktigaste för mig.