BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Studenten Martina De Filippo var en av dem som nappade på idén, efter att ha sett länkar på Facebook från utländska tidningar som skrev om den nyöppnade svenska telefonlinjen.
– Då insåg jag att det höll på att bli något stort. Själv tycker jag att tanken är fantastisk. Ett bra sätt att få fram intressant förstahandsinformation från dem som faktiskt bor i landet. Det vet man ju själv; man litar mer på vänner än på sådant man hittar på nätet eller som förmedlas från turistbyråer.
Hon minns det allra första samtalet, som kom efter bara någon timme. I andra änden satt en kvinna i Malaysia tillsammans med sin familj.
– Hon frågade om Sverige låg i Ikea. Jag försökte reda ut begreppen, men det hela blev ganska förvirrat … Därefter ringde en kvinna från Kuwait som skulle resa i Europa och behövde tips på var hon kunde bo.
Det längsta samtalet har varit med en kvinna i USA som var nyfiken på svenskarnas uppfattning om det amerikanska valet.
– Jag sade vad jag tyckte om Trump och hon blev väldigt fascinerad över hur mycket jag, som svensk, kände till. Det är det som är kul, att man inser att det finns stora likheter mellan människor även om man bor på olika håll i världen, säger Martina De Filippo.
Har inte lagt ett öre på marknadsföring
Den första tiden hade hon appen påslagen för jämnan, men de senaste veckorna har hon tagit emot samtal vid utvalda tillfällen, då hon ändå tittar på tv eller bara tar det lugnt.
Jenny Engström, kommunikatör på Svenska Turistföreningen, har lagt några hektiska veckor bakom sig. Nog anade de att projektet skulle väcka en del uppmärksamhet, men det enorma genomslaget var ändå överraskande.
– Vi har inte lagt ett öre på marknadsföring, utan idén har spridit sig av sig själv. STF hade satt upp ett mål på 30 000 samtal, och nu är vi uppe i över 160 000, från jordens alla hörn. Det är faktiskt bara elva länder i världen som inte har ringt hit. Det är ganska mäktigt.
Själv har hon, som telefonambassadör, diskuterat såväl terrorhot i Istanbul som tomatodling i Illinois. Samt hjälp en skolpojke på en ö i Stilla Havet med en skoluppgift om Skandinavien.
– Det är ju personer som jag aldrig annars hade kommit i kontakt med, säger Jenny Engström.
I lanseringen har STF fört fram den svenska yttrandefriheten, och uppmärksammat att Sveriges Tryckfrihetsförordning klubbades igenom för exakt 250 år sedan.
– Det är ett viktigt budskap och en klockren koppling, tyckte vi, men en del utländska journalister har undrat hur vi vågar släppa telefonlinjen helt fri och låta folk säga vad de vill.
"Får säga vad man vill"
Kritiska röster har höjts, om att The Swedish Number kan utnyttjas av svenskar som vill föra fram negativa åsikter om landet. Ett samtal som har blivit uppmärksammat visar hur en av telefonambassadörerna förklarar för uppringaren att han hatar Sverige och att detta land inte har någon yttrandefrihet.
Det ligger i sakens natur, menar Jenny Engström, att en del tar tillfället i akt att uttrycka sina ståndpunkter.
– Så länge man håller sig inom svensk lag, med dess demokrati och yttrandefrihet, så får man säga vad man vill. Alla kan inte ha exakt samma åsikter om allting. Om det däremot skulle slå över i rena trakasserier så har vi möjlighet att utesluta en person.
STF låter nämligen spela in alla samtal och kan i efterhand kontrollera om eventuella lagbrott har begåtts. Hittills har de fått in 16 anmälningar, vilket hon menar är en försvinnande liten del av de 160 000 samtal som har genomförts.
– De allra flesta känner glädje och stolthet över att prata om sitt land. Det är som att ha hela världen i sin telefon.