En grupp från medborgarkontoret i Växjö sitter runt ett bord i solskenet. Baftije Mehmedi sprättar upp påsar med kryddor från Rosengård och häller ut det färgstarka innehållet på tefat. Besökarna får doppa bröd i olivolja och i kryddblandningen, smaka och sedan gissa vilka kryddor som ingår.
– Hmm, den här falafelkryddan har en bedövande inverkan på tandköttet, säger en deltagare och får ett försmädligt varggrin från sin granne.
– Försök med ”sju kryddor” från Irak, den är mildare, svarar Mehmedi.
Efter att ha presenterat ”pimienta roja”, en boliviansk paprikablandning, påpekar hon att vi människor öppnar oss och blir snällare när vi har mat i munnen.
– Mat är också det verktyg vi använder här för att locka folk till stadsdelen... och tydligen har vi lyckats med er...
Baftije Mehmedi leder en rundvandring i stadsdelen där sevärdheter som Zlatan Court och det nya gångstråket med uteserveringar längs Bennets väg ingår. Men framförallt får deltagarna provsmaka Malmös bästa falafel och baklava.
”Här finns en enorm kompetens”
Vid odlingslotterna nära järnvägen råder full aktivitet, många äldre är ute och påtar bland mynta och gräslök. Plötsligt får alla Växjöbor en påse i handen med ekologiska örter som har drivits upp av de lokala odlarna.
– Här finns en enorm kompetens och vi vill att odlarna ska kunna tjäna pengar på sin kunskap. Detta kan förverkligas genom stadsbruksprojektet, men redan förra året sålde några odlare pumpor till en restaurang i stan som hade det på menyn i en vecka.
Under många år har antalet invånare med svenska som modersmål minskat i Rosengård, vilket Baftije Mehmedi beklagar, inte minst med tanke på skolornas behov av svensktalande barn. Men hon påpekar att nu, sedan stadsbruk har blivit hippt, har strömmen vänt en aning, minst 10 svenska odlare har tillkommit.
Rundturen avslutas med att alla får läppja på kardemummakryddat kaffe.