– Att se en levande Samuel Fröler några meter fram på scenen engagerar mycket mer än att se honom på bio eller på tv. Man får ju ögonkontakt och det som händer på scenen sker unikt just där och då.
Även om hon är ordförande för Lindesbergs teaterförening som är en del av Riksteatern så innebär det inte att alla föreställningar de sätter upp kommer därifrån. Tvärtom spelades majoriteten av de tio pjäser som sattes upp förra året av fria grupper.
– De är billigare än Riksteatern som har krav på bärhjälp och tekniska specifikationer på scenen de ska spela på. Det kan röra sig om att takhöjden måste vara minst fyra meter för att deras medhavda ljus ska fungera. De fria grupperna är vana att göra allt själv och att spela på de scener som erbjuds.
Ser smakprov från pjäser
Själva urvalet av vilka pjäser som ska spelas under året bestäms vid två tillfällen. När det gäller Riksteaterns utbud så åker föreningen en helg till Stockholm för att se smakprov från pjäser som Riksteatern sätter upp det året. För 2015 skedde det på Södra teatern där riksteaterföreningar från hela Sverige samlades för att välja ut pjäser från de avsnitt de fick se från de olika pjäserna som fanns på repertoaren under 2015.
– En nyhet i höstas var att de som inte hade möjlighet att ta sig till Södra teatern ändå kunde se föreställningarna via direktsänd länk på Bio Roxy i Örebro. Där samlades teaterföreningar från Örebrotrakten, Dalarna och Värmland.
När det gäller urvalet från de fria grupperna så fick de komma till Västerås och spela upp smakprov från sina föreställningar.
– Det kom fria grupper från hela Mellansverige till det gamla ombyggda industriområdet i centrala Västerås där de spelade upp smakprov på max 20 minuter från sina föreställningar. Det blev mycket teater eftersom det spelades på upp till fem olika scener samtidigt. Halva styrelsen var där för att hinna med och se så mycket som möjligt.
En pjäs som föll Lindesbergs riksteaterförening på läppen var Den inbillade sjuke av Molière som sätts upp nästa år av den fria gruppen Molièreensemblen.
– Det blir fem skådespelare på scenen. Det är roligt med en hel ensemble eftersom vi har haft ganska många monologer den senaste tiden.
En annan slags föreställning är den som föreningen sätter upp i samarbete med Amnesty i Lindesberg till våren 2017. Då ska en pjäs som bygger på boken 438 dagar, som handlar om de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Perssons tid i fängelse i Etiopien, spelas.
–Martin Schibbye kommer hit och berättar om sin tid i fängelset och om sina medfångars situation.
En pjäs i tiden
Men långt innan dess är det nu på tisdag dags för monologen Du är väl googlebar, lille vän!
Det är en pjäs i tiden om en man som inte hänger med i den nya tekniken. Han försöker anpassa sig till den digitala tillvaron och jag tror att många kommer att känna sig i hur svårt det kan vara, säger Karin Blomqvist.