Läs också: Satsning på konst i miljonprogrammen
Klockan tre en måndagseftermiddag är det tyst i Fittjas ungdomshus i Botkyrka kommun utanför Stockholm. En grupp fritidsledare samtalar lågmält bland sofforna på ovanvåningen och förbereder sig inför kvällens aktiviteter. I ena delen av bottenvåningen står en tom boxningsring och matchaffischerna som sitter uppsatta runtomkring och den slitna parketten i den anslutande dansstudion antyder att det är betydligt mer livat här under öppettid.
Hasanah Umar, konstnär och medlem i gruppen Färgsättarna, pekar på en graffitimålning bredvid boxningsringen. Hon berättar att boxarsilhuetterna och de kulörta, molnliknande dekorationerna målades av Julia Rynell, även hon medlem i Färgsättarna.
– Det var hennes första målning, säger Hasanah Umar imponerat.
Vid dansgolvets ena vägg tornar blomstermönster upp sig över en drömsk rosagrön bakgrund. Utspridda ovanpå mönstren en DJ, en dansare och fler boxare. Högst upp, nära taket, skymtar Fittjas höghus.
– Tanken var att visa det som händer i ungdomshuset, berättar Hasanah Umar.
Från hennatub till sprayburk
Målningen blev klar i januari och var ett beställningsjobb från en av fritidsledarna som tyckte att utrymmet behövde livas upp. Mikael Nyström, projektledare för Färgsättarna, lade upp förfrågan på Facebook och Hasanah Umar som redan varit medlem i gruppen ett tag nappade.
– Så brukar det gå till. Kommunen eller andra som vill göra en bokning kontaktar Mikael Nyström och när han lägger upp ett nytt jobb kan de som har tid och är intresserade av att medverka höra av sig till honom.
Utmärkande för Hasanah Umans stil är blommorna, som hon också använt som detalj på en vägg Färgsättarna målade i Alby under förra året. De kommer från mönster hon skapar i sitt andra jobb. När hon gifte sig för snart två år sedan fick hon låna små tuber med hennafärg av en granne för att fylla i konturerna på handdekorationerna hon fått målade till bröllopet. Hon testade först på sin mamma och efter att hon lagt upp bilder på Instagram började uppdragen rulla in.
– Nästan ingen annan håller på med hennakonst, jag tror det är därför så många uppskattar det. För mig känns det väldigt harmoniskt, jag tänker inte på något annat när jag gör det.
Steget från hennatub till sprayburk var läskigt. Hon hade sett en annons från Färgsättarna som efterfrågade hennamålare till en muralvägg och bestämde sig för att ta chansen och testa.
– Det var en period i mitt liv då jag ville hitta nya sätt att utvecklas. Jag kände att jag hade kunskaperna men visste inte hur jag skulle nå fram. Det var verkligen en utmaning att måla så stort men alla i gruppen var positiva och Mikael Nyström är en pedagogisk mentor, vilket behövs när man känner sig lite nervös.
Hasanah Umar berättar att det är mycket arbete bakom en graffitivägg och är glad att det inte är lika tabubelagt i Botkyrka som i andra kommuner.
– Jag skulle vilja se mer av det, det ska vara lite färg. Men det är viktigt att det är de som bor på en plats som gör konsten, de ska kunna känna igen sig själva i den.
Drömmen är att måla en hel höghusfasad:
– Projekten blir ju bara större och större, så jag är på god väg.