Hon fick idén att göra teater om Göran Lindberg redan 2010, då den före detta länspolismästaren och polisskolerektorn greps för sexbrott. Som erfaren dramaturg trodde hon att det skulle ta ett halvår att skriva. Hon har hunnit skriva 40 pjäser på 20 år, men arbetet med Fallet Kapten Klänning blev svårare än hon trott. Först nu, fyra år senare och när Göran Lindberg redan släppts ur fängelset, har pjäsen premiär.
– Berättelserna är så horribla, jag blir alldeles tjock i huvudet när jag tänker på det, säger Cristina Gottfridsson.
”Måste upp på bordet”
Hon har plöjt den 3 000 sidor tjocka förundersökningen och byggt pjäsen utifrån den. I princip alla repliker är tagna ur polisens förhör med Lindberg och hans offer. Det har varit ett omfattande arbete att sålla och dramatisera, men för Cristina Gottfridsson var det viktigt att materialet var sant in i minsta detalj.
– Jag vill att man ska veta vad som hänt och vad som verkligen har sagts. Det här måste upp på bordet.
Hon har fått många frågor om det etiska dilemma det innebär att skriva pjäs om riktiga människor. Exploaterar hon inte flickorna en gång till?
– Jag tycker inte det. Att inte prata om det här leder bara till förnekelse och till att vi kan blunda inför att många ungdomar far jävligt illa och att männen runt om oss håller på med sådant här, säger hon.
Hon har även varit i kontakt med ett av Lindbergs offer som vill att berättelsen ska komma upp till ytan.
– Hon trodde hon skulle dö den dagen då han våldtog henne. Göran Lindberg är ingen jollrig gubbe som haft söta samlag på hotell. Han använde piskor, ögonbindlar och satt på tjejernas ansikten, berättar Cristina Gottfridsson.
Skicklig förhörsledare
Pjäsen handlar också om poliserna som fick korn på den före detta länspolismästaren och senare kunde avslöja hans dubbelliv. Polisen har fått kritik för att Göran Lindberg inte greps redan 2007 då hans DNA hittades på en brottsplats, men Cristina Gottfridsson är imponerad av deras arbete.
– Min pjäs handlar om dem som tog honom, inte om dem som inte gjorde det. De letade upp de här tjejerna som först inte alls ville berätta, men som sedan kunde det tack vare skickliga förhörsledare. En tjej berättar hur viktigt det var att den kvinnliga förhörsledaren kunde ta emot hennes berättelse utan att baxna eller lägga huvudet på sned, säger hon.
Redan slutsålt
Cristina Gottfridsson bor i Malmö och har inte haft möjlighet att se en enda repetition i Uppsala. Hon är nervös inför premiären, undrar om det blivit som hon tänkt. Allan Svensson spelar Göran Lindberg och alla föreställningar är redan slutsålda, vilket är ovanligt i teaterns värld.
– Jag hoppas att fler teatrar vill sätta upp den. Det här rör inte bara Uppsala utan hela Sverige och problemet är större än Göran Lindberg. Jag testade att lägga ut en annons på Telefiket och efter fem minuter hade jag sju män som var intresserade. Det är många som lever dubbelliv.
Vad tänker du kring att Göran Lindberg är frisläppt?
– Det är absurt. Han har vägrat att ta emot vård och han bedöms fortfarande vara farlig. Det känns inte bra. Inte heller att många av de män som fanns med i samma utredning aldrig blev lagförda på grund av resursbrist.