Isländska deckare och kärlek
Som ett sidospår till det ungerska har Island fått en särskild plats. Deckarförfattarna Arnaldur Indriðason och Árni Þórarinsson finns på plats och Jónina Leósdóttir, fru till Europas första öppet homosexuella statsminister Jóhanna Sigurðardóttir, berättar om sin bok om parets liv.
ETC
ETC har såklart också en monter! Här hittar du naturligtvis Johan Ehrenberg, Stefan Sundström och företrädare för ETC Förlag. Det blir också intervjuer med Lawen Mohtadi, Maria Sveland, Cecilia Uddén, Klas Östergren, Jan Guillou, Anna Jörgensdotter, Katarina Mazetti, Märta Tikkanen, Mats Sandberg, Moa Svan och Martin Luuk.
Ungern i fokus
Huvudaktören i årets ungerska tema är kulturinstitutet Balassi. De har bland annat bjudit in Krisztina Tóth, Ágnes Judit Kiss, Dániel Varró och Dénes Krusovszky som alla nyligen översatts till svenska. På mässans hemsida www.bokmassan.se kan man filtrera hela programmet för att se det ungerska temat samlat.
Mindre aktörer
De stora jättarnas montrar hörs och syns oftast mest och sväljer mängder med folk. Missa dock inte att botanisera bland de mindre. Göteborgsförlaget Alastor Press ger till exempel ut en handfull fin-de-siècle-titlar årligen och släppte just Damen med vargen av RenéeVivien. Ersatz ger främst ut tysk och rysk litteratur och har i år gett ut Amok av Stefan Zweig. Förlaget Ellerströms släpper 20 titlar om året med poesi, essäer och utmanande texter.
Apokalyps och zombies
Att världen går under av epidemier, zombies eller terroranfall – varför är det så kittlande? Mässan konstaterar att tre av Sveriges bästa ”feel bad-författare”, Anders Fager, Caroline l Jensen och Lars Wilderäng, samlas för samtal om undergången och postapokalypsen. Samtalet modereras av Johanna Koljonen och börjar klockan 11.00 på K3 på söndag. En halvtimma senare kan man få livsnödvändiga kunskaper i hur man överlever en zombieapokalyps av författaren Herman Geijer på seriescenen i A-hallen.
Samhällskritik
Klockan 16.00 på fredag kan man till exempel gå och lyssna på Fredrik Reinfeldt. Eller så struntar man i det och går till K3 och lyssnar på Owen Jones, en ny samhällskritisk ung stjärna från Storbritannien. Hans bok Etablissemanget släpptes just på svenska och i den diskuterar han hur de ekonomiska makthavarnas inflytande växer. Han samtalar med journalisten Katrine Marçai.