Längst inne i hörnet på Stadsbiblioteket i Örebro sitter publiken redan och väntar. Stolar har hämtas från hela biblioteket. Stora prickiga koppar står på ett bord och läslampan har tagit plats bredvid en röd fåtölj. På fredagar är det högläsning för vuxna i den annars tysta läsesalen på biblioteket. Och redan en timme innan högläsningen drar i gång är det kö utanför.
– Vi blev lite tagna på sängen i början när det kom så många. Nu har vi satt en gräns. Trettio personer får komma in, berättar Maria Tjärnbro, som är bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Örebro, och en av dem som brukar läsa högt på fredagarna.
Boken alltid hemlig
De som kommer gör det för stämningen, samvaron och överraskningsmomentet. Det är alltid hemligt vad som ska läsas.
– Det är bara den som ska läsa som vet vilken text det blir. Vi vill att de som kommer ska få en oväntad upplevelse och att man inte ska välja bort evenemanget om man inte känner till författaren, berättar Maria Tjärnbro.
Genrer blandas friskt och författare från olika länder och med olika kön finns representerade bland det redan lästa. Under året har publiken bland annat fått höra texter av Virginia Woolf, Mildred Kikonco Barya, Tage Danielsson och Haruki Murakami.
– Det är härligt att läsa och se hur besökarna slappnar av och njuter av att lyssna. En del sitter och blundar, säger hon.
För alla åldrar
Genom högläsningen vill bibliotekarierna lyfta novellen som litteraturform och samtidigt lyfta fram högläsningen som ett bra alternativ för alla åldrar.
– Vuxna läser ofta högt för sina barn, men undersökningar visar att många slutar att läsa högt för barnen när de kan läsa själva. Men faktum är att många fler grupper mår bra av att höra böcker läsas högt. Det är lika trevligt och avkopplande för en 30-åring eller 80-åring att höra på någon som läser, säger Maria Tjärnbro.
Vissa grupper har också lättare att ta till sig läsupplevelser när det är en fysisk person som läser för dem.
– Jag känner en gravt dyslektisk person som inte kan läsa själv eller lyssna på talböcker. Men när någon läser högt för honom fungerar det, men hur många läser högt för en 35-åring? säger hon.
Längtan efter samvaro
Ryktet om bibliotekets högläsningsevenemang har spridit sig från mun till mun. Någon större marknadsföring har inte behövts och kanske är det för att det finns en längtan efter en samvaro utan krav.
– Vi kräver ingen prestation av besökaren. Det är enkelt att bara slappna av och lyssna, säger Maria Tjärnbro.