Efter bara åtta veckor hade trailern för den kommande tredje Ghostbusters-filmen, där de två första filmernas manliga spökjägarteam bytts ut mot ett kvinnligt dito, fått nära 600 000 ogillanden på Youtube och mer än 100 000 övervägande negativa kommentarer. ”Feminazis with proton packs. No thanks!” skriver en manlig användare, en annan ”Det här är ett skräckexempel på var feminismen tar oss – dåliga filmer som gör allt för att exkludera manliga protagonister”. Åter andra kommentatorer hejar på vågen av ogillandemarkeringar: ”Kom igen – låt oss nå en miljon!”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ghostbusters-bashingen är inte det enda exemplet på stormar i kommentarsfälten när kvinnliga hjältar tar männens plats. När den klassiska Marvel-karaktären Thor för två år sedan bytte kön i serievärlden och förvandlades till en kvinnlig superhjälte med samma namn, möttes transformationen av en syndaflod av negativa kommentarer i sociala medier – detta trots att den nya kvinnliga Thor sålde trettio procent bättre än sin manliga föregångare. I ett Thor-nummer något år senare lät Marvel Comics serieskurken Absorbing Man ironiskt spegla de manliga fansens negativa reaktioner: ”Skämtar du – ska jag kalla dig Thor? De där förbannade feministerna förstör allt.”
Likt den grekiska krigsgudinnan Pallas Athena sprang ur sin fars Zeus huvud, springer nu de nya kvinnliga hjältarna ur resterna av sina manliga förlagor och orsakar massmedial panik. Och de som fruktar en ökad jämställdhet gör helt rätt i att vara rädda – det finns klara bevis på att hjältinnevågen kan påverka kvinnor avsevärt.
En studie vid University of Toronto har visat på hur kvinnor, till skillnad från män, tjänar på starka kvinnliga förebilder. En annan studie vid University of Washington visar på hur tre fjärdedelar av alla kvinnor kan applicera teman från filmer med kvinnliga actionkaraktärer i sitt eget liv, och dessutom känna sig styrkta av dessa. Och i dokumentärfilmen Wonder Woman – The untold story of American superheroines vittnar feministikonen Gloria Steinem och riot grrrl-pionjären Kathleen Hanna om den enorma betydelse seriehjältinnan Wonder Woman hade för dem som unga. Kanske är det då inte så konstigt att nätets antifeministiska riddare drar ut i panikartad kamp mot hjältinneboomen – den som hotar att stärka dagens kvinnor och rubba patriarkatets grundvalar?
Uppfriskande nog är i skrivande stund hela två filmer med kvinnliga superhjältar i huvudrollen på gång. En kartläggning utförd av sajten Fivethirtyeight för två år sedan visade dock på att enbart en tredjedel av alla nytillkomna karaktärer i serieförlagen DC Comics respektive Marvels utbud var kvinnliga, samtidigt som kvinnor utgjorde enbart tolv procent av huvudkaraktärerna i 2014 års mest inkomstbringande filmer. Vi har med andra ord en lång väg mot hjältebaserad jämställdhet, även om vissa användare av sociala medier vill låta påskina annat.
Inför premiären av förra årets apokalypssuccé Mad Max: Fury road manade den antifeministiska sajten Return of the kings till allmän mansbojkott av filmen som man kallade för ”feministisk propaganda”. ”Charlize Therons karaktär skriker order till Mad Max. Ingen skriker order till Mad Max”, menade Return of the kingsskribenten Aaron Clarey i ett animerat inlägg, och avslutade med en uppmaning till läsarna att istället se den till hundra procent mansdominerade sjuttiotalsrullen Kellys hjältar.
När Mad Max: Fury road så skulle förvandlas till datorspel i händerna på svenska spelstudion Avalanche Studios, valde man helt sonika att exkludera filmens kvinnliga huvudkaraktär Imperator Furiosa – istället lade producenterna till en hjälplöst fängslad mor med barn, vars främsta uppgift var att fungera som kärleksobjekt för Max. Kanske resonerade Avalanche som spelbolaget Ubisoft, som ursäktade frånvaron av kvinnliga karaktärer i datorspelet Assassin’s Creed med att de var svåra att konstruera. Kanske ville man helt enkelt slippa den där stormfloden av negativa kommentarer.
Oavsett vilket, så lämnar beslutet en trist eftersmak hos alla som gärna ser fler hjältinnor respektive ett slut på de sociala mediernas misogyna hatfest. Men håll ut – om bara någon månad landar i alla fall den av spökjägarveteranen Dan Aykroyd redan rosade Ghostbusters-trean på biograferna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.