Friluftsmuseet på Norra berget öppnar för säsongen på söndag den 19 juni. Då blir det också invigning av det nya lekområdet på Norrgården, som ligger intill den stora lekplatsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Norra berget är Sundsvallsbornas uteplats och särskilt populär bland barnfamiljer. Här skapar vi en miljö för de minsta barnen, berättar Mats Johansson, intendent på museet, som ansvarar för upprustningen.
Norrgården består av tre små hus. Det äldsta är från 1700-talet och innehåller ett litet kök och matplats. Kohagen är närmaste granne. En bit bort skymtar årets killingar som skuttar omkring i en annan hage.
Hinderbana för käpphäst
Norrgården var öppen för lek för ett antal år sedan men har nu rustats upp och försetts med nya lekredskap, som bondgårdsdjur i trä och en hinderbana för käpphästar. Planteringslådor med smultron och annat ätbart finns också på plats.
En annan nyhet är att en informationskiosk har satts upp intill Norrgården och lekparken. Den kommer att vara bemannad dagligen under hela sommaren.
– Här kan besökarna låna lekutrustning som kubb och styltor, men även få ett plåster till skrubbsåret och få information om alla aktiviteter på berget, säger Anette Tjernberg, kulturassistent på museet.
Kom och lek
Hon berättar att det blir en händelserik sommar på Norra berget, med många dagliga aktiviteter.
– Våra sommarjobbare finns bland annat på fäbodvallen och vid informationsplatsen och fungerar även som lekledare. Varje dag organiserar de gemensam lek vid Norrgården och det är gratis att delta, säger Anette Tjernberg.
Invigning av Norrgården är tänkt att blir lekfull och rolig.
– Barnen kommer bland annat att kunna åka häst och vagn, möta en faun, se Starke Adolf och höra en huldra sjunga barnvisor, säger Anette Tjernberg.
Då blir det också invigning av den nya fotoutställningen i Torpsgården.
– Där har vi sammanställt bilder från ett antal bygdefotografer i Medelpad. Det handlar om delvis unika bilder där lokala amatörfotografer skildrar vardagslivet förr, berättar Mats Johansson.