Det hela började när arrangörerna läste gamla dokument om något som hette drevdans.
– Jag undrade vad det var? Hade aldrig hört talas om det tidigare, säger Alexander Baker som är med och arrangerar.
– När vi förstod att det var årets stora fest för alla, inte minst arbetarna, så kändes det helt rätt att dra igång det på nytt. Det måste vara minst hundra år sedan det sist var hyttdreva här, säger Örjan Fredriksson.
I Södra Hyttan handlar det mycket om musik. Publiken kommer att höra tongångar från bland annat så skilda genrer som rootsmusic från USA, svensk spelmansmusik och afrikanska rytmer.
– Världen kommer till Södra Hyttan, säger Alexander Baker.
Tyst kontrast
Musik från olika delar av världen kommer att framföras på de fyra scener som finns på området. Förutom musiken kommer det också att anordnas workshops i sing and song-writing för tjejer som leds av Sofia Reed. Hon intar för övrigt stora scenen på anrikningsverket lördag klockan 21.00. En annan workshop kommer att handla om tongolesisk dans. Det blir också panelsamtal om hur glesbygden mår och tyst guidning i Kindla naturreservat i närheten.
– Med tyst guidning menas att vi kommer att vandra under tystnad som kontrast till ljuden under festivalen. Det blir en känslovandring riktad inåt, säger Örjan Fredriksson som kommer att vara vandringsguide. Under festivalen kommer det att gå att köpa mat, fika och dryck på området.
– Det blir världsmat och vi kommer att sälja drevöl från Nora brygghus och vit drevglögg från Grythyttans vin. Glöggen blir det världspremiär för, säger Alexander Baker.
Ekonomiskt vågspel
Det är Södra Hyttans Intresseförening, SOIF, som står bakom hyttdrevan. Det är ett ekonomiskt vågspel för föreningen som sökte bidrag från Region Örebro men fick nobben.
– Pengarna vi sökte gick till en festival i Askersund, så vi kör på egen risk, säger Örjan Fredriksson.
Trots att arrangörerna är beroende av biljettförsäljning för att få in inkomster kommer de att begränsa antalet sålda biljetter till 200 stycken.
– Vi vill att det ska bli en intim festival och en publik på 200 vore perfekt. Vi planerar att det ska bli årligt återkommande, men kommer det för lite folk så att föreningens kassa töms blir detta första och sista hyttdrevan, säger Örjan Fredriksson.