Problemet är bara att de sändningar som han ser saknar rättigheter.
Den främsta piratsajten i dag är enligt många Hesgoal, som via sin egna ”kanal” Somali Cable, visar direktsändningar av i stort sett all tänkbar sport. Fotboll från Allsvenskan till Premier League och alla de andra stora europeiska ligorna, stora cykellopp, Formel 1, tennis och hockey.
– Den sajten är olaglig, helt klart. Rent objektivt sett så gör de ju intrång i samtliga rättighetsinnehavarnas sändningar, säger Paul Pintér, nationell samordnare för immaterialrättsliga brott på Polisen.
Värt miljardbelopp
Sändningsrättigheter till de stora ligorna och mästerskapen är eftertraktade i sportvärlden.
TV-bolagen vill sällan avslöja hur mycket de betalar för rättigheterna, men enligt Dagens Industri betalar Viasat runt 300 miljoner kronor för att visa en säsong av engelska Premier League i Sverige. Grundavtalet för Sky Sports och BT Sport ligger på hisnande 60 miljarder kronor för tre säsonger, eller 120 miljoner kronor för en enda match.
Rättigheterna för Fotbolls-EM 2016 kostade SVT och TV4 26 miljoner euro, nära 240 miljoner kronor i dåtidens penningvärde, enligt SvD.
Och när Discovery tar över rättigheterna från Cmore för att sända Allsvenskan från 2020 kommer de betala 540 miljoner kronor per säsong, över tre miljarder för det sexåriga avtalet, enligt Aftonbladet.
Hur mycket som SVT, TV4 och Cmore har betalat för att sända Fotbolls-VM som pågår är inte känt.
– Sporträttigheter är åtråvärda, och åtråvärt innehåll går att tjäna pengar på, säger Per Strömbäck, chef på Film- och TV-branschens Samarbetskommitté, FTVS.
”Ett piratparadis”
Där det finns mycket pengar finns också möjligheter att hitta kryphål för att tjäna pengar på mer undanskymda sätt. Piratsajter har mer och mer gått från fildelning och nedladdning av torrents till att strömma material. Mycket fokus ligger på film, tv och spel, men även direktsänd sport är populärt i piratvärlden. Sajterna kommer och går, byter servrar och vissa överlever relativt länge.
– Illegal streaming är ett stort problem, speciellt med direktsänd sport, säger Per Strömbäck.
Enligt en ny undersökning från Mediavision uppgav 21 procent av svenskarna i åldern 15–74 år att de laddat ner eller strömmat filmer och tv-serier under mars 2018. Motsvarande andel i de nordiska grannländerna låg mellan 6 (Finland) och 14 (Norge) procent. Mediavision kallar Sverige ”piratparadis”.
– Det går inte att veta exakt hur mycket vi förlorar på den illegala streamingen, men enligt våra uppskattningar handlar det om enormt stora belopp som vi hade kunnat investera i svensk idrott eller drama i stället, säger Johan Gustafsson, kommunikationschef på Cmore i Norden.
”Har kungatiteln”
Bland sportintresserade svenskar har det tisslats om Hesgoal och Somali Cable ganska länge. Det är troligt att de är störst av piratsajterna i dag.
– Hesgoal har tagit över kungatiteln när det gäller sport. Den är absolut vanligast i Sverige, säger polisen Paul Pintér.
– Det har funnits ett gäng olika sajter, vissa mer seriösa än andra med mycket reklam så det knappt går att komma fram. Men Hesoal har ju fungerat klockrent. Jag upptäckte den först i höstas någon gång. Jag är nyfiken på vad det är för sajt, fortsätter han.
Varken SVT, Cmore eller FTVS har hört talas om Hesgoal när Dagens ETC frågar.
– Vi är inte närmare bekanta med dem och anser att det är intrång i någons rätt att olovligt sända någons sändning, säger Jan Olsson, förhandlingschef på SVT Sport.
Företag, inte aktivister
Vem som står bakom Hesgoal/Somali Cable är oklart. IP-adresserna står på tre olika servrar i USA. De har ett kontaktformulär på sajten, men har efter närmare en vecka fortfarande inte svarat på Dagens ETC:s frågor.
Per Strömbäck menar att det finns en snedvriden bild av vilka som driver dessa sajter.
– Det finns en myt om att det är pirataktivister, men det är ofta företag som tjänar stora pengar. Kriminella nätverk som är beroende av etablerade företag för annonser. Skurkar är skurkar, säger han.
Polisen menar att det kan röra sig om privatpersoner också.
– Definitionen av kriminellt nätverk är två eller flera personer som begår en brottslig handling. I Sverige har vi inte kunnat binda någon organiserad brottslighet till de domar som funnits mot piratsajterna. Däremot har det ofta varit multikriminella som legat bakom, och vi vet att de tjänat enormt mycket pengar, säger Paul Pintér.
Sämre – men enklare
För att Polisen ska försöka stänga ner en sajt som sänder vidare material utan tillstånd krävs det att den som äger rättigheterna gör en anmälan.
– Ja, så ser lagen ut i dag. Vi måste ha rättighetsinnehavarens godkännande, säger Paul Pintér.
Johan Gustafsson på Cmore menar att det är svårt att komma åt de illegala sajterna.
– Det är tyvärr en katt- och råttalek som ibland kan kännas hopplös och ibland ger resultat. Vi har samarbetspartners som löpande bevakar och i vissa fall har vi gått steget längre och inlett juridiska processer.
Sportälskaren Fredrik är nöjd med Hesgoal och räds inte över att använda en illegal tjänst.
– Det är så tillgängligt, och gratis. Det är ett enklare alternativ, trots att det är sämre kvalitet. Det buffrar och man måste uppdatera ibland. Men den är bättre än allt annat. Många andra sidor vågar man knappt gå in på för att det blir så jäkla mycket skräp på datorn.
Han tjänar bra och har egentligen råd att betala legalt för de sportkanaler han vill se.
– Jag funderar på att kanske skaffa ett abonnemang ibland, men sen skjuter man upp det. Det handlar inte bara om pengarna heller. Man har så jäkla många olika abonnemang och orkar inte hålla på med allt. Det är enklare såhär, säger Fredrik.