BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Festivalen verkar bli allt viktigare. Det är ett bra sätt att komma ut och lyssna på musik i ett naturskönt område – det är gratis, det finns ett lokaltänk och det är lite laidback med många barnfamiljer som tar med picknickkorgen och sätter sig. Den blir något som är bortom det här med Umeå Live och att allt ska hända inne i stadskärnan.
Blandad uppställning
Det är en blandad uppställning av artister som ska uppträda under lördagen, bland andra hajpade Duschpalatset, UFO över Lappland och I AM LOW – musik från grunge till pop och progg. Men samhällsengagemanget är extra starkt i år. Hela festivalen tillägnas nätverket Arezo, som hjälper och stöttar ensamkommande flyktingungdomar.
– Det finns några saker som utmärker Backenfestivalen. Hälften av artisterna ska vara kvinnor, vi ska ha ett ekologiskt tänk på den mat som serveras och frågan om integration är också viktig. Att stötta Arezo ligger i linje med festivalens syfte, förklarar Peter Wester.
Carina Persson, Kicki Hultdin och Ellinor Nyström från Arezos styrgrupp är mer än nöjda med beslutet. Nätverket kommer att vara med under festivalen, både för att presentera sig för Umeborna och för att ungdomarna själva ska få vara värdar, servera fika, fixa ansiktsmålning för barnen och presentera artister.
– Du kommer att få en mikrofon i handen och sedan är det bara upp på scenen, skojar Carina Persson med Farid Tavassoli, som gör en förfärad grimas och skrattar.
Hjälpa flyktingungdomar
Nätverket Arezo bildades i Umeå i våras för att hjälpa ensamkommande flyktingungdomar att hitta boenden, under den tid som de väntar på att asylprocessen tuggar sig fram och de kan få besked om uppehållstillstånd. När ensamkommande fyller 18 år förlorar de nämligen sina gode män och måste flytta från sina HVB-hem. Ofta innebär det också att de måste lämna den kommun där de har hunnit rota sig och börja skolan. Farid Tavassoli skulle förflyttas till Sundsvall, men fick i stället flytta in till Kicki Hultdin och hennes familj.
– Jag hade behövt lämna min lillebror bakom mig om jag flyttat, och det ville jag inte. Men det är många ungdomar som får en väldigt dålig situation efter att de fyllt 18, säger Farid.
Flytta till Dorotea
Abdulraziq Ahmadi har stått inför samma situation.
– När jag fyllde 18 år i april, så skulle jag ha tvingats flytta till Dorotea. Nu bor jag hos Ellinor i stället. Det känns som min familj i dag.
– Du hör ju till familjen, säger Ellinor Nyström bestämt.
Men det behövs fler frivillighem till de 80 flyktingungdomar i Umeå som snart fyller 18 år och som riskerar att behöva placeras på annan ort av Migrationsverket. Carina Persson hoppas att nätverket ska kunna hitta intresserade på festivalen som kan öppna sina hem.
– Vi tror att vi kan nå en annan målgrupp än den som vi vanligen når via sociala medier. Det kommer att komma en blandad publik och väldigt många familjer. Då står vi där och folk kan ställa sina frågor till oss och träffa de här fantastiska ungdomarna på plats.
Oroligt att vänta
Esmat Jakobi säger att Arezo har betytt mycket för honom. Han har efter snart två år i Sverige äntligen fått tid för en intervju hos Migrationsverket. I november fyller han 18 år. Det är oroligt att vänta, men han säger att nätverket är till stor hjälp. Dessutom fungerar frivillighemmen som en slags turbointegration. Att bo hos en familj, med barn och vuxna som förklarar hur det svenska samhället fungerar, bryter snabbt ner skrankorna. Carina, Kicki och Ellinor gapskrattar tillsammans med killarna åt missförstånd runt palt och påskägg.
– Det är jättebra med ett nätverk. Man blir inte lika orolig för framtiden när man har dem. De är ett sådant stöd, säger Esmat Jakobi.
Under festivalen kommer det också att visas konst i logen av en afghansk ung konstnär och en fotoutställning med bilder från sittstrejken mot utvisningarna vid Medborgarplatsen i Stockholm. Arezo hade först funderat på att ha någon liknande aktion på lördag vid festplatsen, men bestämde sig för att avstå.
– Vi vill gärna synliggöra och påminna om sittstrejken, men nu på lördag håller vi oss till fest, säger Carina Persson.
Fotnot: Arezo är dari och betyder hopp, önskan