– Jag fick ett jobb bara tre veckor efter att jag kom dit, på Prague Shakespeare Company, som var väldigt stort för mig. Men väldigt nervöst. Direkt upp på scenen liksom, berättar han på ett kafé på Andra Långgatan i väntan på att brorsan ska dyka upp.
Det ena ledde till det andra som ledde till en agent.
– Allt gick så jäkla fort. Hon har hjälpt mig till auditions som lett till fler pjäser, filmjobb och reklamjobb, voice-overs och allt möjligt, fortsätter Victor.
Han var bland annat med i en amerikansk tv-serie som hette ”Genius”, regisserad av Ron Howard och med bland andra Geoffrey Rush i rollistan. I kommande ”Carnivale row” har han en scen med Orlando Bloom.
John har gått en annan väg. Han doktorerar i idrottsvetenskap och är tidigare elittränare i fotboll.
– Vår familj har alltid bestått av två grenar. Vi är ju musik och teater, och fotboll. Vår bror Martin, mellan mig och Victor i ålder, är ju gammalt fotbollsproffs, berättar John när han anslutit.
Musiken har dock alltid funnits där också.
– Jag tog väl tag i det 2014 när jag började släppa musik i eget namn igen. Sen mynnade det ut i att jag började skriva om gamla Göteborg. Berätta historier om den här stan och gamla tider, och det var där hela den här idén kläcktes.
Grundade Backa teater
Fröet såddes för ungefär två år sedan. John ringde upp Victor nere i Prag som rätt snart började skriva på ett manus. Pjäs och musik parallellkördes och växte fram i symbios.
– Sedan visade vi det för pappa Ulf. Och han blev såld på idén och ville vara med, säger Victor.
Ulf är alltså skådespelaren som för många för alltid är förknippad med Lars-Erik i långkörande TV-serien ”Hem till byn”. Han var även en av grundarna till Backa teater, där han fungerade som konstnärlig ledare ända fram till 1998, och har medverkat i flertalet andra serier, filmer och teatrar. ”Farväl Majorna” är alltså på sitt sätt en riktig familjehistoria och frukterna har inte fallit långt från trädet.
– Min uppväxt är starkt förknippad med Backa. Jag var alltid bakom scenen, och jag gjorde mina praoperioder med Backamusikerna. Men även Stadsteatern och Lisebergsteatern var vi mycket på, säger John.
– Ja, Liseberg var min uppväxt. Där var de i slutet på 90- och början på 2000-talet och jag var alltid med bakom med Puck (Ahlsell), och Lasse Brandeby brukade också vara där. De gjorde ju alltid fars och komedier, så det var alltid skratt och rolig stämning, fortsätter Victor.
Växte upp i Majorna
När de inte hängde med sin pappa på teatrarna tillbringades den egna uppväxten just i Majorna, och där bor de fortfarande kvar. Victor vid Mariaplan och John några stenkast bort på Jaegerdorffsplatsen. De har grävt där de stått och funnit historier om en stadsdel som var i förändring redan då.
– Det är en resa och en trevlig historia med lite sorg, lite skratt och mycket om Göteborgs historia, säger John.
”Farväl Majorna” utspelar sig 1887 då stora delar av Majorna drabbades av olika beslut som gjorde att hela kvarter och områden försvann. Inte helt olikt idag påpekar John.
– Och just den oron finns idag också tror jag. Ingen vet riktigt hur det kommer att bli. Kommer det blir bättre eller sämre, och kommer det att förändra mitt liv, fortsätter Victor.
”Farväl Majorna” gör comeback på Stora teatern i morgon, fredag, efter att tidigare ha spelats på Aftonstjärnan tre gånger under våren 2018. Den har redan gått över alla förväntningar.
– När vi började så hade vi ingen aning om vart det skulle ta vägen, men vi lyckades sälja in det. Vi hade lite bra låtar och en bra pjäs, men vi hade aldrig stått på scen ihop, säger John.
Med på scenen är även tre musiker.
Landar på Stora teatern
Responsen på Aftonstjärnan blev fin, och de tre föreställningarna utsålda. Sen var det egentligen tänkt att det skulle vara klart.
– Vi är så klart jättetacksamma för Aftonstjärnan men det ska bli kul att flytta in till stan. Det är häftigt att landa på Stora teatern, säger John.
– Det var inget vi kunde tro innan, att det skulle gå så här bra, fortsätter Victor.
Fler planer för framtiden
Det finns planer även framåt. Under 2019 blir det mer av ”Farväl Majorna”, men mentalt är bröderna redan halvvägs till 2020 och nästa föreställning.
– Det är lite samma. Vi gräver i historien och hamnar i 1700-talet, så mycket kan vi väl säga, berättar John.