Hbtq-klubbarna har ökat säkerheten efter attackerna
Bild: Gretas
Dagens ETC
Det är viktigt att visa att hatet inte vinner, att dansen och gemenskapen segrar. Med den inställningen fortsätter eldsjälar driva hbtq-klubbar i Sverige. Men det dödliga attentatet mot klubben i Oslo i somras har lett till ett större fokus på säkerheten.
Axel Green
Hatet, hoten och våldet är en realitet för hbtq-personer världen över. I november sköts fem personer ihjäl på en gayklubb i Colorado av en 22-årig man som nu inväntar rättegång för mord och hatbrott. Och när en skytt öppnade eld rakt in i folkvimlet på gaybaren London i Oslo och två personer miste livet mitt under sommarens Pride-firande, då kom det dödliga våldet väldigt nära även i Sverige. På de hbtq-klubbarrangörer som Dagens ETC pratar med gick tankarna till den egna klubben, till gäster och kamrater.
– Vi var på semester och såg det på nyheterna. Det blev som en klump i magen. Jag tänkte direkt på vårt ställe och ringde till vår ansvariga på Gretas. Det hände på natten och vi hade öppet då, säger Aslan Ek som driver klubben Gretas i Göteborg sedan 25 år.
För Cherin Jumha, som driver den lesbiska klubben Hera i Stockholm, kändes det först overkligt. Men känslan förbyttes snabbt till ”ett bottenlöst obehag”.
– Jag började tänka på alla hbtq-klubbar och hur de ligger. Var är det troligast att de ska slå till? Jag fick en massa katastroftankar, säger hon.
Cherin Jumha var på ett sätt redan förberedd. Vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 slog det henne – kan detta ske här så är hbtq-ställen ett självklart mål för extremister.
Bild:
Javad Parsa/NTB/TT
Har ändrat arbetssätt
För Aslan Ek var de akuta katastroftankarna inte lika närvarande. Han har drivit sin klubb från att ha varit försiktigt undangömd in i offentligheten till att ha sett intoleransen skingra sig och homo- och bisexualitet möta allt större acceptans. Men med Oslo-dådet blev det klart att säkerheten måste ses över.
– Det känns obehagligt att man ska behöva tänka att man kan bli skjuten för att man vill ha roligt eller är den man är. Vi har aldrig haft problem att någon hotat oss. Men jag sa på en gång att ni måste öka säkerheten och vi har ändrat vårt sätt att jobba, säger han.
Numera är det förbjudet att ta med sig väska in på Gretas och ökade stickkontroller av gäster på väg in är också en effekt av Oslo-dådet, säger Aslan Ek. Cherin Jumha, i Stockholm, drog säkerheten ett varv till och blev än mer försiktig med att annonsera ut exakt adress till klubben.
– Inför Stockholm Pride tänkte jag hundra varv om hur man skulle öka säkerheten, pratade med vakter och med polis. Tankarna började snurra: ”det här är en perfekt plats att slå till”.
Bild:
Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Håller låg profil
Sedan 2018 har Joakim Isaksson Markström arrangerat Klubb Chroma i Luleå ett antal gånger per år. Två knappa månader efter attentatet var en hbtq-kväll planerad. Tanken på Oslo slog honom, men tvekan gick snabbt över.
– De vill att vi ska bli rädda och gå in i garderoben igen. Men hot och hat får aldrig stoppa mig att arrangera saker. Vi landade ganska snabbt i att vi skulle genomföra allt som vanligt, men med ökad vaksamhet, säger han.
För Novalie Lilja och hennes kamrater som arrangerar Take Queer i Umeå var väckarklockan snarare skjutningen på en gayklubb 2016 i Orlando, USA. Men tankarna på säkerheten aktualiserades med Oslo-dådet.
– Vi håller en ganska låg profil och marknadsför oss inte så mycket. Vi har också medvetet hållit oss borta från annonsering i media, säger hon.
Alla som Dagens ETC pratar med säger sig ha varit besparade både hat och hot. Men tar inte den situationen för given.
– Jag tycker att det känns som att klimatet börjar hårdna lite grann. Att politiker går in och sätter stopp för drag queens som läser sagor eller bestämmer vem som får vara lucia är ett nytt inslag, säger Joakim Isaksson Markström.