Bohusläns havsband är skräpigare än någonsin, skrev ETC Göteborg i gårdagens tidning. Vi berättade också om Västerhavsveckan som nu drar igång – med fokus på plasten som håller på att kväva havet. Snart kan det finnas det mer plast än fisk i havet, hävdar forskare. Men kanske kan mojanerna vara räddningen – åtminstone är de det i sagans värld.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En mojan är en utomjordisk liten larv som kommer till jorden för att äta upp plasten och oljan i havet. Den kan också byta form om det behövs och har magiska egenskaper.
Bakom mojanerna finns Ellinor Johansson, barnboksförfattare från Göteborg, som 2012 gav ut boken "Mojaner - naturens magiska städare". Och som av en händelse spelades igår den musikaliska föreställningen som bygger på hennes bok på Blå Stället i Angered.
Hur kom du på den här idén?
– Faktum är att historien bakom boken kom till mig i en dröm. I drömmen kom sådana här varelser till jorden som kunde äta plast och olja. Så jag bara skrev ner den, det tog 30 minuter. Sen tänkte jag inte så mycket mer på det.
Men så småningom kom ändå Ellinor på tanken att göra en barnbok av drömmen. Hon har för övrigt gjort två barnböcker tidigare.
– Det är kul att använda små obetydliga saker i naturen som kan ha väldigt stor betydelse för jorden.
"Har ett mer öppet sinne"
Det kan ge en annan ingång till naturen för barnen, visa hur magisk den är och att allt hänger ihop. Det kan vara lättare många gånger att skriva för barn, de har ett mer öppet sinne, menar Ellinor Johansson.
Med boken som grund växte det så småningom fram en musikalisk saga som framförs av musikern Karin Johansson och skådespelaren Hanna Sundelius. Den hade premiär i november 2015 – och blir bara mer och mer aktuell i takt med de ökande miljöintresset.
– Miljöfrågan tycker jag är väldigt angelägen. Det har jag nog fått från familjen, säger Ellinor Johansson.
Föreställningen Mojaner bygger på boken men innehåller mer av hur världen ser ut i dag med hur människor rör sig över jorden.
– Det är ett fantasifullt, men kraftigt miljöfokus, tycker Ellinor Johansson.