BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är för att det snart är jul, säger Linnea Nilsson, eller Bad Mothersucker som hon heter på rullskridskor.
För drygt ett år sedan följde hon med en kompis för testa roller derby och visste direkt att hon hade hittat rätt. Sporten har allt, menar hon – fart, hårdhet och fin sammanhållning. Linnea Nilsson är blocker, vilket innebär att hon är en av fyra på plan som ska hindra motståndarlagets jammer från att ta sig igenom klungan med fyra blockers. Samtliga på fyrhjuliga rullskridskor.
– För varje blocker i motståndarlaget jammern lyckas passera får det egna laget en poäng. Då är det stenhårda tacklingar, men sedan kramas vi. Utanför plan stöttar man varandra även om man tillhör olika lag, berättar Linnea Nilsson.
Matilda Stein Åslund, med derby-namnet Bloodstein, är jammer i Jackdaw City Rollers. Hon har spelat roller derby i knappt ett år och fastnade liksom Linnea Nilsson vid första försöket. Hon älskar atmosfären på matcherna.
– Det är ett öppet klimat, jag kan verkligen vara mig själv. Roller derby är mycket kärlek samtidigt som det är hårdhänt, säger Matilda Stein Åslund.
Tidigare har hon bara utövat individuella sporter, så hon beskriver det som en utmaning att spela i lag. I början var det läskigt att tänka på att andra påverkas av hennes misstag. Hon säger att det har varit lärorikt och stärkt henne. Dessutom hör det till att det är lite läskigt.
– Adrenalinet och den skräckblandade förtjusningen är bäst av allt, tycker Matilda Stein Åslund.
Inte bara sport
Bakom ett bord vid sidan av planen säljer Aila Stefansdotter Franck och Joanna Maier t-shirts och smycken med lagets symbol – en kaja (jackdaw på engelska). Smyckena har Joanna Maier tillverkat själv. Hon är nybörjare i roller derby och har precis klarat sina minimum skills men ännu inte hunnit spela någon match, eller bout som det kallas.
– Däremot har derbyn gett mig inspiration att göra smycken. Jag hade inte gjort det på länge men fick ett nytt ryck, säger Joanna Meier.
– Att sälja egentillverkade saker är en del av kulturen. Roller derby är på många sätt en gräsrotsverksamhet, berättar Aila Stefansdotter Franck, som spelar i A-laget.
När lagen har värmt upp är det dags för bout. Den består av två 30-minutersperioder, som i sin tur är uppdelade i jams på 2 minuter och 30 sekunder. Mycket riktigt ser spelet våldsamt ut från åskådarplats. Flera spelare ramlar och det är lätt att förstå varför de har både hjälmar, knä- arm- och tandskydd. Eva Bystedt och Erik Sundby har åkt hit från Stockholm för att se Evas dotter spela för Sundsvalls lag. De hejar glatt på en pappa de har träffat på tidigare boutar.
– Vi åker och tittar så ofta vi hinner. Det är en väldigt spännande sport med mycket strategi, säger Erik Sundby.
Jackdaw City Rollers leder genom hela bouten och vinner slutligen med 139–125. Enligt spelarna är det ett ovanligt jämnt resultat. Roller derby brukar vara kaotiskt, vilket är en del av tjusningen, menar Linnea Nilsson.
– Det är mycket att hålla koll på samtidigt, allt från hjärnan till fötterna. Efteråt är man helt slut, men lycklig.
Roller derby utövas i dag främst av kvinnor och transpersoner. För män finns mens’ derby, eller "merby", men det har inte vuxit sig lika stort. Linnea Nilsson och Matilda Stein Åslund menar att de flesta spelare är engagerade feminister.
– Det beror nog på att det är banbrytande att som kvinna ägna sig åt en hård sport med tacklingar. I mansdominerade sporter har jag alltid varit tvungen att bevisa att jag passar in. När jag boxades var det lite "vad gör du här", tills jag hade visat att jag var duktig. Roller derby är helt på våra villkor, säger Matilda Stein Åslund.