”Fröken Forever” är en tunn diktsamling, med luftiga rader om att arbeta i förskolan. Den kan vid en första anblick förefalla simpel men ju mer man läser, desto mer inser man vilken röststark poet Todorov är. I nyenkel stil varvar hon observationer från förskolans vardag med politiska tankar om hur vi ser på omvårdnadsarbete. Och med sin humoristiska underton för ”Fröken Forever” tankarna till självaste Sonja Åkesson.
Till: Omvårdnadsarbetaren
”Vegetarianen” – Han Kang
I mina ögon har översättningen av Han Kang varit den stora litterära sensationen i år. ”Vegetarianen” är en berättelse om en sydkoreansk kvinna som slutar äta kött, vilket vänder upp och ner på tillvaron för hela hennes familj. Efterhand dras även hennes vänner in i en surrealistisk berättelse om traditioner, våld och äktenskap. En enkelt skriven roman som döljer ett bråddjup under texten.
Till: Finsmakaren
”Familjen” – Kjell Johansson
Johansson är en av Sveriges bästa arbetarförfattare, och i ”Familjen” berättar han om en arbetarfamilj på Söder i Stockholm under 1900-talet. Det är en bok om att hålla ihop, även om man blir bittra fiender på kuppen, och om klassresans höga pris. En både underbar och sorglig bok som man läser med en känsla av att livet blir som det blir. Johansson har nog aldrig varit så bra som han är nu, på ålderns höst.
Till: En butter släkting
”Hopp” – Rebecca Solnit
Solnits ”Hopp” är den ljusaste och mest trösterika bok som har skrivits om politisk aktivism på 2000-talet. I boken visar författaren hur radikal samhällsförändring kräver tålamod och uthållighet; mikrosegrarna finns alltid där och i det långa loppet betyder de kanske mer än de stora nederlagen. På så sätt är ”Hopp” en bok till någon som behöver en dunderkur mot den politiska depressionen i dessa Trump-tider.
Till: Den politiskt deprimerade
”Vem stör?” Stina Wirsén
Ytterligare en bok om Wirséns urcharmiga vemdjur, den här gången med skilsmässor som tema. I bildberättelsen får vi möta lilla hund under pappaveckan och med sitt humoristiska bildspråk berättar Wirsén om hur jobbigt det kan vara att dela sin förälder med en ny vuxen. Roligt att notera är att åren har gått i Wirséns värld och att Nallegrisen – som nyss var ett förskolebarn – blivit stor och dejtar lilla hunds pappa.
Till: Skilsmässobarnet
Jennys tips:
”Mörkrummet” – Susan Faludi
En rasande modig, intelligent och personlig essä om Faludis pappa som på äldre dagar valde att bli kvinna, men under hennes uppväxt varit en våldsam och svekfull förälder. Med det sårade barnets bultande hjärta och den knivskarpa feministens intellekt är Susan Faludi både innerlig och rasslande intelligent, hon komplicerar transdiskussionen utan att brista i respekt för de som fötts i en kropp som inte passar deras inre. Halsbrytande bra.
Till: Din farbror som bara intresserar sig för mäns livsöden.
”Dagar av ensamhet”– Elena Ferrante
En gastkramande separationshistoria som genom den täta, nära berättelsen om Olga som en dag blir lämnad av sin man också berättar om hur patriarkatet får kvinnors liv att förtvina. De dagar av ensamhet som Olga genomlever, efter att hon slutat arbeta för att finnas där för sin man och sina barn, driver henne över vansinnets gräns, får henne att krascha fullständigt, innan hon kan samla ihop spillrorna av sig själv och bli en hel människa i världen.
Till: Din nydumpade kusin som kan mjölka tröst ur en medmänniskas ännu större förtvivlan.
”Swing time” – Zadie Smith
Två små flickor från en fattig del av London möts på en balettlektion, båda har en svart och vit förälder, båda drömmer om att bli ballerinor. Många år senare har den ena ”klarat” sig och jobbar i den flashiga musikvärlden, den andra håller på att gå under. Uppslukande läsning om vänskap, svek, ras, kön och klass. Det är berörande, skarpt, roligt och uppslukande, en förunderligt rik roman.
Till: Din stressade, dubbelarbetande storasyster som behöver få sjunka in i någon annans värld.
”God morgon, Midnatt!” – Jean Rhys
En hallucinatorisk depression i Paris strax före andra världskriget, en underbar roman om en kvinna som försöker leva fast livet har svikit så hårt. Sasha är en brittiska som återvänt till sin ungdoms Paris, platsen där hennes dröm om frihet och lite kärlek krossade till något smutsigt och förödande. Nu är hon på andra sidan hoppet och försöker stilla sin ångest med alkohol på barerna i bohemkvarteren. Men för en kvinna är barerna och gatorna aldrig en fristad. Jean Rhys klassiker från 1939 är ännu brännande het, så vackert formulerad och berörande.
Till: Din pappa som alltid tjatar om sin ungdoms Paris
"Fågeln i mig flyger vart den vill" – Sara Lundberg
Denna underbara bildrika barnroman om konstnären Beata Hansson och hennes ganska osannolika resa från bondgården till konstvärlden är både poetisk och uppmuntrande. Flickor tar sig från sina utstakade platser, i Beatas fall var det på mjölkpallen, på fältet och i köket. Sara Lundberg både skriver och illustrerar och berättar ömsint och vackert om sorg, glädje, och inte minst om kärleken till konsten.
Till: Alla barn i din närhet