BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är inte så många tjejer med två utlandsfödda föräldrar som är aktiva i stadens idrottsföreningar. De får heller inte samma utrymme på skolans idrottslektioner, om de ens är med där. Det påverkar deras fysiska och psykiska hälsa. Sverige har ett sådant bra föreningsliv som kan vara en nyckel till att förändra detta, säger Sevana Bergström, som har dragit igång projektet.
Ronja Rövardotter
Projektets namn är hämtat från ingen mindre än Ronja Rövardotter – en ung kvinna som gick emot sin pappas regler, som var ute i skogen och som använde sin kropps fulla kapacitet. Najat Almassri är tio år. Hon har inte varit med i någon fotbollsförening tidigare men kom på Ronjabollens sommaraktivitet.
– Jag kan bli lite bättre här och sedan kanske jag kan börja på riktigt. Det är jätteroligt att vara här, säger hon.
– Hade vi inte varit här hade vi väl suttit hemma med mobilen, kollat på tv och kanske spelat Playstation, säger Sondos Alhaddad och Zinia Lano Ali.
De tjejer som deltar i Ronjabollens aktiviteter kommer ofta från familjer där föräldrarna inte har velat eller kunnat prioritera idrottsaktiviteter. De flesta bor i Gottsunda eller Valsätra. Några kommer från Gränby. Gemensamt för dessa områden är att de är resurssvaga och att de i perioder har präglats av upploppsliknande stämning. I Gottsunda är den genomsnittliga förvärvsinkomsten 226 000 kronor. Det kan jämföras med det direkt angränsande villaområdet Sunnersta, ett stenkast bort, där inkomsten är 410 000 kronor i snitt.
– Det är en blandning av bakgrunder på deltagarna, oftast är det tjejer som inte har en meningsfull fritid, men alla är välkomna. Nu när det har varit oroligt i områdena under sommaren märks det tydligt att tjejerna begränsas ännu mer. Då är det viktigt att det finns trygga ledare som står för den demokratiska värdegrunden, poängterar Sevana Bergström.
– Hemma kan man inte sova för alla helikoptrar som kommer på nätterna när de har tänt eld på bilar, säger Sondos Alhaddad, 11 år.
Segregerad stad
Under en del sommarveckor har det varit snarare regel än undantag att det under helgnätterna har brunnit bilar i Gottsunda. Vid ett flertal tillfällen har det dessutom förekommit stenkastning mot polis och räddningstjänst. Tjejerna som deltar i Ronjabollen är oroliga.
– Det värsta är att små barn blir påverkade av det som händer, de blir rädda och det kanske påverkar deras framtid. Precis som om de hade blivit slagna av sina föräldrar, säger Roken Can, 13 år.
Projektet Ronjabollen är finansierat av Allmänna arvsfonden och samarbetar med Upplands fotbollsförbund och Uppsala kommun. Sevana Bergströms förhoppning är att det ska kunna avslutas en vacker dag.
– Målet är ju att inte finnas, det behöver inte vara på det här sättet. Alla ungdomar ska få idrotta och Sverige ska inte stå för segregation. Målet är att idrottsföreningar och skolans verksamhet ska vara inkluderande, och då är det viktigt att våga prata om normer och värderingar som strider mot normerna, för att inte göra skillnad på barn och barn, avslutar Sevana Bergström.